Поџић: Ово није НАТО вјежба

Срна
Поџић: Ово није НАТО вјежба

БАЊАЛУКА - "Брзи одговор 21" није НАТО вјежба већ вјежба Оружаних снага БиХ са војском САД, рекао је министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић на Мањачи, једном од војних полигона на којем ће од 17. маја до 2. јуна бити одржана ова вјежба.

"Учешћем у овој вјежби Оружане снаге БиХ показују спремност за заједничко дјеловање са оружаним снагама САД и партнерских земаља, али и дају додатни мотив за Оружане снаге БиХ да уче од најбољих и да наставе са процесом даље професионализације и модернизације, рекао је Поџић.

Он је подсјетио да ће на војним полигонима на Мањачи и у Гламочу, те у касарни и аеродрому "Дубраве" код Тузле од 17. маја до 2. јуна бити одржана билатерална вјежба оружаних снага БиХ и САД.

Поџић је на конференцији за новинаре на полигону Мањача рекао да ће у вјежби учествовати око 500 припадника Оружаних снага БиХ и 700 америчких војника, а користиће лако пјешадијско наоружање и минобацаче 60 и 82 милиметра.

Он је напоменуо да је ова вјежба дио велике мултинационалне вјежбе "Бранилац Европе 21" коју команда Оружаних снага САД за Европу и Африку проводи повезујући четири различите војне вјежбе на тлу Европе.

Како је појаснио, у тој вјежби укупно учествује 28.000 припадника оружаних снага из 27 земаља на 31 војном полигону у 12 држава.

На питање новинара докле се стигло са Програмом реформи за ову годину, Поџић је изразио очекивање да би до краја маја тај документ требало да стигне у Савјет министара и да буде прихваћен, а затим упућен у Брисел.

"Комисија за сарадњу ради на овом документу и до 20. маја требало би да пристигну примједе", додао је Поџић.

Командант Оперативне команде Оружаних снага БиХ генерал мајор Радован Илић рекао је да ће учешће Оружаних снага у вјежби "Брзи одговор" појачати ниво њихових оперативних способности и професионализма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана