Поднијета кривична пријава за ратни злочин против цивила на Цетињу 1944. године

Танјуг
Поднијета кривична пријава за ратни злочин против цивила на Цетињу 1944. године

ПОДГОРИЦА - Грађани из Цетиња и Подгорице поднијели су кривичну пријаву Специјалном државном тужилаштву Црне Горе против, за сада, непознатих старешина и припадника Десете црногорске ударне бригаде због основане сумње да су наредили и/или извршили ратни злочин против цивилног становништва на територији Цетиња 13, 14. и 15. новембра 1944. године.

То је саопштио Александар Саша Зековић одборник у Скупштини Главног града Подгорице.

“Припадници Десете црногорске ударне бригаде одвели су Момчила С. Зековића из куће у којој је становао у Богдановом крају. Објаснили су да га воде на краћи информативни разговор и да ће се убрзо вратити. Међутим од тада му се изгубио сваки траг. У оближњем затвору, Драгица, рођена Јовановић (изворно Брозовић), интересовала се за супруга и питала може ли му донијети шта од одјеће и хране. Затворски чувар је обавјестио да је чуо да је исти стрељан, баш тог јутра, са још десетак грађана и грађанки Цетиња”, рекао је Зековић.

Према његовим ријечима, наредног дана одведено је и убијено још 14 особа. 

Подносиоци кривичне пријаве су у блиском сродству са Момчилом С. Зековићем, који сматрају да је кључни разлог његове ликвидације незаинтересованост и однос према идеологији Комунистичке партије.

У саопштењу достављеном медијима, Зековић истиче да су припадници бригаде поступали противно међународном праву и међународном ратном праву, захтевима цовечности и јавне савести које прописује Хашка конвенција (ИВ) о законима и обичајима рата на копну из 1907. године и противно члану 46. Правилника о законима и обичајима рата на копну који су саставни део Конвенције.

Он тврди да цивилне жртве које су страдале од припадника партизанских јединица нису биле признате, нити су биле “добре жртве” за разлику од цивилних жртава које су страдале од  формација фашистичких окупатора и њихових, домаćих, помагача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана