Почиње градња моста на Сави

В.К.
Почиње градња моста на Сави

ГРАДИШКА - Градња новог моста на Сави код Градишке званично је започета данас након више од деценије преговора, уз присуство бројних званичника БиХ, Републике Српске, Хрватске и ЕУ која је помогла градњу међудрзавног моста.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је нагласила да се на ово дуго чекало.

- Наш аутопут ће водити у ЕУ. Ово је стратешки пројекат за нас. Много ће значити и за наше грађане и за Европу. Успјели смо премостити све препреке и сада крећемо да коначно градимо - рекла је Цвијановић на свечаној церемонији која је претходила полагању камена темељца за нови мост.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је нагласио да није лако рећи колико мостови значе.

- Највазније је да ћемо добити мост који жеља, који це повезивати нас са Европом. Великим путевима људи долазе - рекао је Додик и поновио да је РС опредјељена за ЕУ, али не за НАТО.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је нагласио да је ово велики дан за Српску. Овим се, каже, отварају врата ка ЕУ.

- Овим се и насем аутопуту даје додатни смисао. Мост ће омогућити брзи развој БиХ. Само градњом земља може да рачуна на економски развој - рекао је Вишковић и додао да је вазна и планирана изградња моста на Сави код Раче.

Замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Саша Далипагић је нагласио да је ово вазан догачај и да ће овај међудржавни мост бити од велике користи за БиХ и Хрватску.

- Рок за завршетак послова је 30 мјесеци. Надам се да и овај пројекат допринијети развоју бољих веза између двије земље - рекао је Далипагић и подсјетио да је ЕУ дала грант вриједан 6,8 милиона марака.

Посао изградње моста добио је половином године конзорцијум фирми  на челу са компанијом Интеграл инжењеринг, а који је доставио најповољнију понуду на тендеру.

Хрватски министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић је истакао да је ово доказ како заједничка сарадња може унаприједити везе.

- Мостови су увијек повезивали људе. Овај мост је једнако вазан за нас и БиХ. Важно нам је међународно повезивање на свим пољима - рекао је Бутковић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер је нагласио да се овим отварају и нова радна мјеста, али и нагласио да је ЕУ ту за БиХ.

Европски комесар за саобраћај Виолета Булћ нагласила је да јој је драго сто је свједок великог уложеног труда.

- Не славимо само почетак радова. Мостови нам повезују, а ми желимо да БиХ напредује ка ЕУ- рекла је Булц на свечаној церемонији увођења у посао извођаца за градњу моста на Сави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана