Петровић: Очувати енергетску независност и регионалну сарадњу

Срна
Петровић: Очувати енергетску независност и регионалну сарадњу

ТРЕБИЊЕ - Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ Лука Петровић изјавио је данас да Република Српска, односно БиХ, једина у региону извози струју, те истакао да је важно очувати енергетску независност и сарадњу између земаља региона да би обезбиједили што боље и јефтиније снабдијевање грађана струјом.

Петровић на завршној конференцији за новинаре четвртог Самита енергетике "СЕТ Требиње 23" рекао да и на нас и овај регион утиче европска политика и енергетска криза и да зато као мала заједница треба да водимо рачуна о енергетској независности и стабилности.

Он је истакао да се показало да је овакав самит, искључиво струке и науке, био потребан, који превазилази националне и вјерске границе и на који је дошло више од 90 одсто пословних партера из енергетике региона који су имали и пословне састанке и договоре о пројектима.

Петровић је захвалио свим учесницима и посјетиоцима, посебно предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који је на овом скупу иницирао изградњу новог конгресног центра посвећеног енергетици у Требињу, што ће омогућити да се трајно настави са оваквим стручним скуповима.

Петровић је посебно захвалио и министру иностраних послова Мађарске Петеру Сијарту који је на отварању самита истакао да одлуке у енергетској транзицији и због сукоба у Украјини требају бити веома пажљиве и да се треба водити рачуна о снагама националних енергетских компанија и политика, те да се не може одједном доћи у ситуацију да нема енергената, јер многе земље због тога имају рестрикције, поскупљења струје и рецесије.

Он је истакао да ће закључци енергетског самита из Требиња бити упућени доносиоцима одлука у региону да би заједнички превазишли проблеме, искористили што боље капацитете, постали профитабилнији, јефтинији и независнији у енергетском сектору.

Петровић је додао да је један од тих начина сарадње и идеја предсједника Мађарске Виктора Орбана, за коју је рекао да је добра, да се постојећи енергетски системи увежу на постојећој основи и ако треба заједно праве нове капацитете и да када неком треба да може да се размијењује енергију, што би донијело уштеде и јефтинију енергију.

Он је навео да су Самит у Требињу посјетили стручњаци из Словеније, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Хрватске, БиХ, Мађарске, Аустрије и Кине у оквиру кога је одржано девет стручних панела.

Директор ЕРС је рекао да је један од закључака самита да ће због опорезивања емисије угљен-диоксида које се у Европи већ примјењује, а у БиХ ће то почети од 2026. године, поскупити струја из термоелектрана након тога и да се на Балкану због тога мора хитно радити на пуштању у рад постројења на обновљиве изворе енергије, у чему је ЕРС у предности јер ће у наредном периоду повећати за 33 одсто свој портфолио "зелене енергије".

Петровић је појаснио да су скокови цијена струје на тржишту због енергетске кризе утицали на пражњење инвестиционог потенцијала јер су компаније морале да купују скупу струју на тржишту, наводећи да већ дошло до стабилизације цијена струје на тржишту, која на берзама износи од 90 до 120 евра по мегават-часу.

Он је истакао и да ће доћи до интеграције трговине и тржишта струје у региону и да ће БиХ једина бити без берзе струје и да треба усвојити прво законе, наводећи да ће берзе формирати и Црна Гора, Сјеверна Македонија и Албанији која ће обухватити и самопроглашено Косово.

Петровић је указао и да је преоптерећена преносна мрежа у региону због повећаног укључења обновљивих извора енергије, што треба побољшати, а потребно је и већа примјена паметних технологије и бројила, очување постојећих термопостројења и омогућити ресурсе за електричне пуњаче за аутомобиле, јер ће се од 2030. плаћати таксе за аутомобиле на дизел и бензин.

Тродневни Самит енергетике "СЕТ Требиње 23." окупио је више од 720 учесника из региона, а одржан је у организацији ЕРС-а, града Требиња и компаније СЕТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана