Петровић након одлуке Уставног суда: "Електроприведа Српске" ће бити у проблему

ГС
Петровић након одлуке Уставног суда: "Електроприведа Српске" ће бити у проблему

ТРЕБИЊЕ - Поништавањем Одлуке о тарифним ставовима за јавно снадбијевање електричном енергијом у Републици Српској коју је оспорио Уставни суд Републике Српске, "Електроприведа Републике Српске" биће у проблему, а потенцијалне тужбе за погрешно обрачунат модел, регулатор ће префактурисати грађанима.

"Ми смо мислили да је Уставни суд БиХ донио такву одлуку јер он обично доноси негативне одлуке по нас и зауставља токове али смо у шоку да Уставни суд Републике Српске није разумио да је са овом одлуком довео до повећања цијена електричне енергије за 90 посто грађана Републике Српске. Тарифним поступком који је оспорен заштићени су они грађани који троше мање електричне енергије, а сада је Уставни суд Републике Српске заштитио оне који троше више киловат сати електричне енергије", рекао је за "Независне" Лука Петровић, директор "Електропривреде Републике Српске".

Он каже да је одлуку о тарифним групама донијела Регулаторна агенција за енергетику Републике Српске и прослиједила јавном снадбијевачу у овом случају "Електропривреди Републике Српске".

"Ми смо морали набавити софтвер који би могао да примјени обрачун по новим тарифним групама. Софтвер је коштао 12 милиона КМ. Након добијања одлуке Уставног суда и објављивања у Службеном гласнику Регулаторна агенција за енергетику ће обавијестити нас као снадбијевача да се поништава Одлука и довешће нас у проблеме већ у марту мјесецу. Може да доведе у питање новчани ток Електропривреде и да заустави живот јер један мјесец нама у систему је можда и 100 милиона КМ", рекао је Петровић.

Уставни суд Републике Српске одлучио је да тарифе за обрачун електричне енергије нису у складу са Уставом Републике Српске.

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је истакао да су тачком 2 оспорене одлуке, која предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнада за набавку електричне енергије, крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољанији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана