Петровић: Енергетски потенцијали велики, али недовољно искориштени

Срна
Петровић: Енергетски потенцијали велики, али недовољно искориштени

ТРЕБИЊЕ - Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да су енергетски потенцијали у региону велики, али нису довољно искориштени, те да би заједничким радом и сарадњом у тој области сви на овом простору могли да напредују и остваре већи профит.

"На нама је да креирамо заједничке релације. Будимо далековиди као што и тема Самита у Требињу - жХибридна енергетска будућностж предвиђа нова енергетска рјешења гдје се комбинују два или више извора енергије, али и системи за похрањивање енергије", рекао је Петровић на отварању Самита енергетике у Требињу.

Он је нагласио да ће на овом самиту бити размијењена искуства и вјештине у изградњи, управљању и одржавању енергетских система, те размотрена будућност енергетског сектора западног Балкана.

"Потребна нам је сигурна енергетска будућност како у производњи тако и у похрањивању енергије и у снабдијевању потрошача", рекао је Петровић.

Он је указао да је непредвидива производња у соларним и вјетро електранама, али да постоје техничка рјешења.

Петровић је навео да су на Самит у Требиње дошли еминентни стручњаци из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске и Федерације БиХ, те додао да ће у оквиру овог скупа бити одржано седам панела на којима ће се говорити о енергетским стратегијама и плановима у региону, инвестиционим циклусима и градњи нових капацитета, наставку либерализације енергетског тржишта, реформи даљинског система гријања у региону, хибридној енергетској будућности, обновљивим изворима енргије и другим темама.

Према његовим ријечима, научни одбор Самита прати све дискусије и формираће заједничке закључке који ће бити прослијеђени свим учесницима.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана