Петља “Станковићи” води Дервенту и Станаре на аутопут

Маријана Миљић Бјеловук
Петља “Станковићи” води Дервенту и Станаре на аутопут

БАЊАЛУКА - Градња петље “Станковићи” у селу Осиња, која би требало да повеже Дервенту и Станаре на аутопут “9. јануар” довешће до додатног замаха у развоју поменутих локалних заједница.

Наиме челници Дервенте и Станара одржали су састанак са представницима предузећа “Путеви” и “Аутопутеви” на којем је разговарано о градњи петље која би требало да ове локалне заједнице повеже на аутопут “9. јануар” Бањалука - Добој. Састанку је присуствовао и шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини РС Игор Жунић из Дервенте.

- Урађена је експропријација земљишта за градњу петље “Станковићи”. Међутим, сада је потребно обезбиједити да путеви који воде ка аутопуту “9. јануар” буду у рангу регионалног или магистралног пута, како са стране Дервенте, тако и Станара. Дакле сада челници двије локалне заједнице треба да поднесу захтјев за прекатегоризацију локалних путева у регионалне. Тиме ће бити дефинисана и реконструкцију тих путева и градња саме петље - рекао је “Гласу Српске” Жунић, који очекује да ће ти послови бити у плану јавних набавки надлежних предузећа за идућу годину.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је да иако биљеже одличне привредне резултате и извоз који се мјери милионима марака транспорт ка Европи је отежан, јер немају излаз на аутопут.

- Наши превозници магистралним путем морају да возе до Прњавора, гдје се прикључују на аутопут. Због тога су покренуте активности за градњу петље “Станковићи” у селу Осиња, односно засеку Станковићи, чиме би био омогућен бољи живот за велики број становника руралног дијела наше локалне заједнице - рекао је “Гласу” Симић.

Нагласио је да грађани и привредници тренутно гледају у аутопут, а не могу му приступити из Дервенте.

- Они морају ићи до Руданке у Добој или у Прњавор да би се прикључили на аутопут. Исти проблем имају и људи и привредници у Станари, којима је аутопут удаљен свега осам километара - казао је Симић.

Нагласио је да су свјесни да се са локалних путева не могу прикључити на аутопут, због чега ће услиједити њихова категоризација.

- Захтјев Министарству саобраћаја и веза за прекатегоризацију путева поднијећемо до краја седмице. Тиме ће бити створена претпоставка да “Путеви РС” могу планирати да већ категорисани пут уреде даље у регионални, док “Аутопутеви” могу почети са градњом петље која ће олакшати живот грађанима ове двије локалне заједнице. Такође на том дијелу планирамо градњу индустријске зоне, што ће утицати и на сам привредни развој - закључио је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана