Петковић: Размислити како ће БиХ наставити да функционише

Срна
Foto: Архива

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић оцијенио је да након данашње одлуке Уставног суда у вези са Декларацијом и Закључцима Народне скупштине Републике Српске треба размислити како ће БиХ наставити да функционише.

"Очито је да су одлуке Уставног суда БиХ унапријед познате и да овај суд по правилу утврђује да су закони које донесе Народна скупштина Републике Српске неуставни, констатовао је Петковић у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, можда би "најбоље било да се неком одлуком будућег високог представника укине Народна скупштина и да све одлуке доноси Уставни суд БиХ".

"Уставни суд БиХ постао је уставотворац и одлучује шта и како треба, тако да више не видим потребу за постојањем законодавног тијела", закључио је Петковић.

Уставни суд БиХ данас је у Сарајеву утврдио да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорио 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредѕбѕ Декларације и Закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања, саопштила је ова правосудна институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана