Папрено наплате лоше гориво

Маријана Миљић Бјеловук
Папрено наплате лоше гориво

БАЊАЛУКА - На појединим бензинским пумпама у Српској гориво није одговарајућег квалитета, о чему свједочи и податак да су тим пословним субјектима инспектори у 2021. години написали 32 прекршајна налога у вриједности од 388.000 марака.

У Инспекторату РС казали су да су у току 2021. године у области нафте и гаса обавили 1.324 контроле, те да су узели 2.189 узорака горива.

- Лабораторијским анализама у 17 случајева утврђена су одступања у односу на параметре дефинисане Одлуком о квалитету течних нафтних горива - казали су “Гласу Српске” у Инспекторату.

Нагласили су да је најчешћа неусаглашеност течног нафтног горива присутна код “дизела” у погледу параметра “тачка паљења”, чији стандард је прописан Одлуком о квалитету течних нафтних горива.

У Инспекторату РС подсјећају да контроле усклађености квалитета течних нафтних горива обављају у два периода, односно љети и зими.

Поједини возачи у Српској наводе да поједине пумпе треба избјегавати у широком луку.

- Поред тога што је гориво скупо, оно је на појединим бензинским пумпама и неквалитетно. Нажалост, точимо и гориво никаквог квалитета које папрено плаћамо, што наноси и велику штету возилима. Аутомеханичари нас и савјетују да не идемо на поједине пумпе и да тамо не точимо гориво јер су се увјерили да лош квалитет горива код великог броја возила доводи до квара - наводе возачи.

Додају да би, ако ништа, инспектори требало да објаве називе оних код којих су утврдили одређене пропусте кад је у питању квалитет.

- Али у овој земљи од тога нема ништа. Нису објавили ни када су кршили марже и дизали неоправдано цијене горива, па неће ни сад. Раде шта хоће, јер им се може - истичу огорчени возачи. 

Цијене горива на бензинским пумпама у Српској иду узлазном путањом од почетка ове године, па је на појединим пумпама литар достигао и цијену од 3,75 марака.

Међутим, све су прилике да се ту корекције неће зауставити јер нафташи најављују даљи раст цијена.

Према њиховим прогнозама, литар ће убрзо коштати и четири марке, па и више. Како наводе, све зависи од улазних цијена, што, како кажу, све зависи од рафинерија у окружењу.

Маржа

Инспектори у Српској од почетка марта контролишу поштивање уредбе о ограниченој маржи на нафтне деривате. На основу тога издата су 202 прекршајна налога у вриједности од око 1,5 милиона КМ, док утврђена противправно стечена имовинска корист износи 139.287 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана