Откривена биста Примакову: "У најтежим тренуцима уз српски народ"

Танјуг
Откривена биста Примакову: "У најтежим тренуцима уз српски народ"

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом откривања бисте бившем руском премијеру и министру спољних послова Јевгенију Примакову, у Руском дому у Београду, да је овај руски политичар оставио неизбрисив траг у руској и међународној политици, а да је у Србији посебно познат по "заокрету изнад Атлантика".

"Данас када Руска Федерација слави Дан народног јединства, широм наше драге Русије, прославља се и 90 година од рођења оца модерне руске дипломатије, великог државника, који је далековидном политиком трајно уписао своје име не само у руску, већ свјетску историју. Иза себе оставио је неизбрисив траг", рекао је Вучић.

Примаков ће, рекао је Вучић, остати упамћен по својој неисцрпној снази, вјечној љубави према отаџбини Русији.

Подсјетио је и на чувени демарш 1999. године, након што је Примаков сазнао за почетак бомбардовања СРЈ, суверену земљу, познат као "заокрет изнад Атлантика", који је за Србију, каже Вучић, значио много.

"Иако нисмо тада спашени, видимо данас колико је то било далековидо. Тај корак је значио потпуни заокрет у спољној политици Русије, чији приоритети имају практичну примену у активности данашње генерације руских политичара", објаснио је он.

Вучић је истакао да је Примаков бранио националне интересе у тренутку када су постојале мимнималне шансе.

"Снага Русије тада и данас није за поређење. Ипак и у таквим условима радио је све што је могао да заштити Русију и био је сигуран у њен повратак на свјетску сцену", додао је он.

Вучић је рекао да се Примаков достојно борио за интересе своје земље, да смо и ми у Србији то осјетили, као и да је он освједочени пријатељ који је био уз наш народ у најтежим тренуцима.

Предсједник Србије је изаразио очекивање да ће његово дјело бити путоказ за будућа поколења.

Вучић је напоменуо да је увијек најтеже постићи да вас цијени и поштује сопствени народ, односно у својој кући, али и у некој далекој земљи.

"Искрено ценимо шта је Примаков урадио за Русију, али и шта је урадио за Србију", нагласио је Вучић и додао да је Примаков помогао Србији у борби за слободу и да будемо свој на своме.

Поручио је да га због тога српски народ никада неће заборавити.

Вучић је рекао да код нас постоји изрека да човјек може да умре два пута, када престане да дише и када га људи забораве и поручио да Срби никада неће заборавити Примакова и да ће за нас вјечно бити жив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана