Остојић: Без битке за коридор не би било Републике Српске

Срна
Остојић: Без битке за коридор не би било Републике Српске

ДУГА ЊИВА - Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је да је "битка за коридор живота" прва велика битка коју је успјешно извојевала српска војска и да без овог пробоја не би било ни Српске.

"Да ова битка није успјешно завршена питање је да ли би уопште постојала Република Српска. Зато дугујемо неизмјерну захвалност свима онима који су своје животе дали у овој бици, али и током цијелог рата и они су најзаслужнији што данас постоји Република Српска", нагласио је Остојић.

Остојић је истакао да је ова битка била прекретница и предуслов за све друге битке које су довеле да данас постоји Република Српска.

Он је нагласио да Дуга Њива није случајно одабрана за обиљежавање годишњице пробоја коридора, јер се ту налази храм подигнут у част Светог Цара Лазара и његових витезова, а све битке које је српски народ водио у прошлости везане су за Видовдан и косовски завјет.

"На тим идеалима слободе вођен је и Одбрамбено-отаџбински рат у којем смо се борили за слободу, вјековна огњишта и да спријечимо да се понови оно што смо доживјели у Другом свјетском рату", рекао је Остојић новинарима.

Он је нагласио да је због оних који су пали српски народ дужан да ради заједно да сачува оно што је створено.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

У борбама за пробој коридора погинуло је 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске, те 19 припадника МУП-а и Војске Републике Српске Крајине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана