Оштетили фирме из Српске за 188 милиона КМ

Дарко Момић
Оштетили фирме из Српске за 188 милиона КМ

Бањалука - Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП-а Републике Српске у петак су по налогу Тужилаштва БиХ у Зворнику ухапсили шест лица због сумње да су починили кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа.

Из МУП-а РС саопштени су иницијали, а према информацијама које је објавио бањалучки АТВ, ухапшени су Соња Рубеж, шефица правне службе фабрике “Бирач” док су њом управљали Литванци, затим Ненад Рубеж, Гордан Вуковић, Цвјетко Маринковић, Пајо Петковић и Чедомир Зеленовић, сви из Зворника. Они се сумњиче да су са још девет држављана Литваније, и то Владимиром Романовим, Миндаугасом Казакевичијусом, Римантасом Балсисом, Мартинасом Угианскисом, Виргинијус Вајегом, Оксаном Ковтун, Еленом Москалевом, Гиедријусом Григалијусом и Арвидасом Сканасом починили кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са кривичним дјелом прање новца.

Припадници УКП МУП-а РС против свих ових лица су 7. јуна ове године поднијели Извјештај о почињеном кривичном дјелу због сумње да су извршењем наведених кривичних дјела као криминално удружење оштетили привредна друштва ФГ “Бирач” а.д. Зворник, “Алумина” д.о.о. Зворник, “Механика” д.о.о. Зворник, “Алусил” д.о.о. Зворник, “Бирач Енерго” д.о.о. Зворник и Рудник боксита “Сребреница” а.д. Сребреница за износ од најмање 188 милиона КМ.

Из МУП-а Српске јуче је саопштено да ће након завршене криминалистичке обраде Тужилаштву БиХ бити достављена допуна извјештаја о почињеним кривичним дјелима.

- Сва наведена лица се сумњиче да су у дужем временском периоду чинила удружење формирано с циљем вршења наведених кривичних дјела, а с циљем стицања противправне имовинске користи Владимиру Романову из Литваније. Владимир Романов као већински власник Укио банкас је посредством више привредних друштава из Литваније и са Британских Дјевичанских Острва противправну имовинску корист стечену вршењем кривичних дјела са наведеним лицима убацио у легалне новчане токове у иностранству, чиме је прикрио њихово незаконито поријекло - саопштено је из МУП-а Српске.

До закључења овог броја “Гласа Српске” није било познато да ли је Тужилаштво БиХ затражило одређивање притвора за ухапшене.

Прање пара

Ухапшеним лицима се ставља на терет да су противзаконитим дјеловањем на штету Фабрике глинице “Бирач” из Зворника и са њом повезаних предузећа, а посредством привредних друштава “Кауно тиекимасфилиалас”, “Асоцијуото турто валдзмас”, “Балкан Инвест” и “Енерголинија” (сви из Литваније) и “Viewside Markets Inc” са Британских Дјевичанских Острва, те Укио банкас из Литваније, чији је већински власник био Владимир Романов, прали новац из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана