Остајемо у својој земљи

Анита Јанковић Речевић
Остајемо у својој земљи

БАЊАЛУКА - Отворен ум, непрестано залагање, рад, труд и одрицање главна су формула успјеха Ане, Маје и двије Катарине, студенткиња из Републике Српске чије индексе махом красе само десетке.

У времену масовних миграција, када њихове бројне колеге пакују кофере с намјером да срећу потраже негдје у свијету, оне бирају родољубље и будућност у којој ће својим знањем и залагањем допринијети развоју своје земље и нације.

Бити успјешан студент, али и добар човјек најважнији је циљ којем треба стремити. У то вјерују ове четири младе и успјешне даме, којима високе оцјене нису биле најважнији сан, али су дошле спонтано, јер је пут ка одабраном занимању проткан љубављу. Иако су тек закорачиле у пословни свјет, увјерене су у тачност Конфучијеве изреке “Изабери посао који волиш и нећеш морати да радиш ни дана у животу”.

Пружена шанса

Студенткиња прве године другог циклуса психологије на Филозофском факултету у Бањалуци Катарина Вукадин, осим што вриједно упија знање, настоји учествовати у разним ваннаставним активностима гдје има прилику спојити теорију са праксом.

На основним студијама психологије имала је просјек оцјена 9,68, који је, како сама каже, резултат огромне љубави према професији коју је изабрала.

- Помогла ми је љубав и жеља, али и предиспозиције које сам имала у смислу емпатије, прилагодљивости. Треба бити отворен, не плашити се испитивати, истраживати, бити креативан. Уз све то успјех је неминован - прича Вукадинова, која је стипендиста Министарства за научно-технолошки развој и високо образовање РС.

Каже да није имала дилему гдје ће наставити образовање након завршених основних студија.

- Изабрала сам да студирам у Бањалуци због структуре факултета, начина на који се преноси знање, али и могућности даљег напредовања. Филозофски факултет организује разне ваннаставне активности, од посјета здравственим и социјалним установама, гдје се поближе упознајемо са радом психолога, до предавања на којем учествују предавачи из разних области. Све то ми омогућава да се повежем са људима, остварим контакте који ће ми користити у даљој каријери - нагласила је Вукадинова.

Будући да је психологија веома широка област, каже да још не зна шта би вољела да ради у будућности.

- Тренутно ме највише интересује рад на различитим пројектима, а вољела бих да радим у области људских ресурса. Планирам да се бавим и психотерапијом и заиста бих вољела да останем у Српској, у свом граду гдје сам и студирала. Сматрам да код нас свако ко улаже труд, рад и вријеме може добити шансу да напредује и развија се - додала је Вукадинова.

И студенткиња другог циклуса студија на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Ана Мотика, која је на основним студијама новинарства остварила просјек 9,83, у будућности се види у Републици Српској, односно у мјесту гдје живи и гдје је завршила факултет.

- Била бих много поносна и срећна када бих имала прилику да допринесем граду у којем сам проживјела најљепше средњошколске и факултетске дане, у којем су моји пријатељи и породица. Источно Сарајево је град младих људи са позитивним миграционим салдом, али и универзитетски, културни, туристички и здравствени центар. Врло је перспективно мјесто за угодан и квалитетан живот - казала је Мотика, која је годину дана боравила на студентским размјенама у Шпанији, на Универзитету у Хаену и Универзитету на Балеарским острвима на Мајорки.

Она каже да јој током студија ништа није било тешко, јер јој стицање нових знања представља задовољство.

- Професори су се трудили да нам на најбољи начин презентују и приближе градиво, али су исто тако дозвољавали конструктивне расправе и полемике о различитим новинарским темама, уважавајући мишљење сваког студента. На четвртој години, након боравка на студентској размјени у Шпанији, али и предмета односи с јавношћу схватила сам да желим да се бавим тим што и радим, јер сам се недуго након стицања дипломе запослила у Градској управи - рекла је Мотика.

Она је додала да Филозофски факултет у Палама нуди међународно признату диплому и једнаке могућности које имају и студенти на европским и свјетским универзитетима.

- Велики број студентских размјена које је овај факултет омогућио најбољи су примјер добре праксе када је ријеч о упознавању других култура, учењу језика и путовања, односно свега што је потребно за квалитетно образовање - сматра Мотика.

Приоритети

Стечено знање у развој Српске жели уградити у будућа правница Маја Мацура, која је студент треће године Правног факултета у Бањалуци са просјеком оцјена 9,69. Активно се бави и научним радом, учествовала је у активностима студентског и омладинског организовања, а препознатљива је и по реторичким вјештинама, као освајач награде на традиционалном такмичењу у бесједништву које организује Правни факултет у Бањалуци.

- Тешко је доћи до таквих резултата, јер захтијевају доста одрицања, али све се може када научите да организујете вријеме и поставите приоритете. Мој просјек је резултат рада и љубави према ономе што студирам - објашњава Мацура.

Истиче да Правни факултет у Бањалуци нуди лепезу секција гдје студенти могу да пронађу себе.

- Изабрала сам да студирам у Бањалуци првенствено због квалитетног академског кадра те наставних планова и програма, али и због родољубља и комфора који пружа останак у родном граду. Бирам да останем у Српској, јер своју будућност видим овдје - казала је Мацура.

Студентима Академије умјетности у Бањалуци већ од прве године студија отворена су врата за праксу, почевши од студентских филмова до првих професионалних ангажмана који долазе са вишим годинама студија.

Прича то студент четврте године продукције Катарина Лазић са просјеком оцјена 9,79, а која тренутно ради као извршни продуцент у Народном позоришту РС на новој представи “Мали ратови и кабине Заре” у режији Ивице Буљана и по тексту Виде Давидовић.

- То је мој други ангажман у нашем националном театру. Позоришна продукција је моја жеља од почетка школовања иако са собом носи велике изазове, али не памтим их дуже од тренутка у којем се створе, а уједно и ријеше. Поред тога заједно са редитељком и сценаристкињом Соњом Савић развијам наш заједнички дебитантски документарни филм, који је подржао Аудио-визуелни центар РС. На факултету се трудим да задржим просјек, али ми је битно и да моја мотивација и интересовање према професији остану јаки као на почетку студија - казала је Лазићева.

Велика јој је жеља да основне студије заврши у свом родном граду, због чега је одабрала Академију, која нуди могућност бесплатног школовања те великог броја професора из разних сфера умјетности.

- Вољела бих да проширим своје знање и искуство кроз даље школовање у иностранству, али и да се вратим и то примијеним овдје - додала је Лазићева.

Порука средњошколцима

Средњошколцима који тек треба да одаберу студије Катарина Лазић је поручила да је најважније да се изборе са страхом од неуспјеха и могућег лошег избора факултета.

- Најљепше је када схватиш да и ако погријешиш можеш наставити тражити оно што те занима, поготово јер на примјер Универзитет у Бањалуци нуди спектар различитих занимања. Основне студије треба почети са оним што имамо и што нам је близу и да онда како растемо као особе и професионалци тражимо и желимо више и боље за себе - рекла је Лазићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана