Орбан: Прво стратешко партнерство, а онда преговори о чланству у ЕУ

Срна
Орбан: Прво стратешко партнерство, а онда преговори о чланству у ЕУ

БУДИМПЕШТА - ЕУ треба прво да потпише споразум о стратешком партнерству са Украјином, умјесто покретања преговора о чланству, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Овај споразум могао би да траје од пет до 10 година. Потребно је приближавање, јер је јаз сада исувише велики", рекао је Орбан за државни радио.

Он је додао да је потребно вријеме да се ради са Украјином.

"Хајде да сарађујемо, и када видимо да можемо да радимо заједно онда се може говорити о питању чланства", рекао је Орбан.

Орбан је поновио да ће неколико питања морати да се разјасни прије покретања преговора са Украјином, истичући да је немогуће процијенити евентуалне посљедице чланства Украјине на блок.

"Ако не знамо какве би то посљедице имало онда не би требало да започињемо разговоре. Тако да ћу заступати став да ЕУ прво треба да потпише споразум о стратешком партнерству са Украјином", рекао је Орбан.

Мађарски премијер је позвао на прекид ватре у Украјини и рекао да ако ЕУ жели да да више новца Украјини онда би требало да оснује посебан финансијски фонд ван буџета ЕУ на основу међувладиног споразума.

"Свако треба да уложи новац који жели, а ми треба да пошаљемо новац Украјини из овог фонда", рекао је он, додајући да је финансирање Украјине за рат против Русије преоптеретило буџет ЕУ.

Лидери ЕУ требали би да донесу одлуку средином децембра о томе да ли да прихвате препоруку Европске комисије да позове Кијев да почне преговоре о чланству чим испуни услове.

Одлука тог типа захтијева једногласност свих 27 чланица блока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана