Оптужени за убиство Крунића негирали кривицу, у суд доведени под јаким мјeрaма обезбјеђења

Н.Т.
Оптужени за убиство Крунића негирали кривицу, у суд доведени под јаким мјeрaма обезбјеђења

БАЊАЛУКА - Тројица оптужених за тешко убиство бањалучког бизнисмена и власника агенције „Сектор Секјурити“ Славише Крунића (48), његовог пратиоца Жарка Павловића и рањавање Горана Илића, данас су се у бањалучком Окружном суду изјаснили да нису криви за ово кривично дјело.

Оптужени  Бенеди Ђукановић звани Бенџо (42), Емилијо Балдо (53) које терете за припрему и извршење злочина те биши радник “Сектора”  Родољуб Гајић (35) из Бањалуке коме се на терет ставља помагање у злочину, о кривици су се изјашњавали иза затворених врата, а да су сва тројица негирала кривицу потврдила је портпарол Окружног суда Славица Дивјак, наводећи њихове иницијале.

Оптужени су у суд су доведени под јаким мјерама обезбјеђења.Обезбјеђење испред суда је појачано, а припадник судске полиције стоји с пушком.

Бранилац трећеоптуженог Гајића, Маринко Бркић, казао је уочи рочишта о изјашњењу да његов брањеник није знао да ће Крунић бити убијен.

- Без тога, односно без директног умишљаја, нема ни субјективног елемента кривичног дјела  - истакао је Бркић.

Тужилаштво Ђукановића и Балда терети да су организовали,  припремили и 22. априла починили злочин заједно са Жељком Ковачевићем који је том приликом убијен. Гајића, који је био запослен у „Сектор Скејуритију“ и био лично обезбјеђење Крунићеве супруге и дјеце терете да је покојном нападачу Ковачевићу одавао информације о кретању и навикама свог газде Крунића да би му заузврат  опростио новчани дуг.

Према оптужници, убиство су из аутоматских пушака извршили Ђукановић и Ковачевић у близини Крунићеве куће гдје су му организовали сачекушу.

Балдо је био осматрач и дојављивач те је убицама, које су чекале у сачекуши у близини имања бањалучког бизнисмена, јавио када је он кренуо према засједи. Ђукановић и Ковачевић су из аутоматских пушака испалили најмање 36 хитаца на џип бањалучког бизнисмена Крунића при то­ме усмр­тив­ши ње­га и ње­го­вог прати­о­ца Па­вло­ви­ћа. Том приликом возач џипа “тојота” Горан Илић је рањен, али је успио  да искочи из возила и из службеног пиштоља испали 14 хитаца према Ђукановићу и Ковачевићу који су му узвратили пљабу. У међусобној размјени ватре тада је погинуо  Ковачевић, док је Ђукановић побјегао.

У оптужници се наводи да су Ђукановић, Балдо и Ковачевић извршење злочина договарали и припремали од почетка 2019. године  до 22. априла  на подручју општине Лакташи.

Истрага овог случаја трајала је скоро девет мјесеци, а осумњичени Балдо је ухапшен исте вечери након убиства. Гајић је “пао” нешто касније почетком маја, док је Ђукановић  након злочина успио да побјегне и предао се након 52 дана скривања.

Досије

Оптужена тројка је од раније је позната полицији по кривичним дјелима, а неки су  осуђивани и имају “дебеле досјее”. Убијени Жељко Ковачевић је осуђен на три године затвора због тешких крађа на основу истраге из акције “Стријелац”. Био је осуђен на 11 година затвора због организованог разбојништва, а у КПЗ Фоча је одлежао девет и по година. 

Емилио Балдо је у бањалучком Окружном суду 2006. године осуђен на девет година затвора за већи број разбојништва. Прије изрицања пресуде је покушао да побјегне и том приликом га је ранио један од судских полицајаца.

Бенеди Ђукановић је хапшен је више пута, али никада није осуђен за тешко кривично дјело. Хапшен је и због крвавог напада на тадашњег епископа бихаћко -петровачког Хризостома, у јулу 2007. године. Привођен је и због због пљачке златаре у Кључу и банке у Дрвару, али није било доказа против њега за те пљачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана