Опасан пестицид нађен у мандаринама из Хрватске, завршиле у БиХ

ГС
Опасан пестицид нађен у мандаринама из Хрватске, завршиле у БиХ

БРИСЕЛ - Европска агенција за безбједност хране објавила је на својим страницама да је у неретванским мандаринама које су завршиле на тржишту у БиХ пронађен недозвољени пестицид хлорпирифос.

Према објави Агенције, у мандаринама је пронађено 0.031 мг/кг хлорпирифоса, а узорак је узет 20. новембра. Ово је трећи пут да је у неретванским мандаринама пронађен недозвољени пестицид.

Како јавља Даница, хрватски су инспектори пестицид открили "службеном контролом на тржишту". То значи да су узорке мандарина узели директно од неретванског произвођача. Након налаза Хрватска је одмах о свему обавијестила службена тијела у БиХ. Уз то, уништене су све мандарине произвођача који је користио спорни пестицид, иначе већ годинама забрањен на тржишту ЕУ.

Недавно је и контролом на продајним мјестима у Хрватској откривен хлорпирифос (chlorpyrifos) у мандаринама које су се продавале у Хрватској и Словенији. Земља пријаве била је Хрватска. Прије тога мандарине с траговима хлорпирифоса откривене су и у пошиљци за Србију, наводи Индекс.

Федерална управа за инспекцијске послове (ФУЗИП), подсјетимо, обавијестила је 17. новембра  Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине о забрани увоза пошиљке мандарина поријеклом из Хрватске у Босну и Херцеговину због утврђене присутности пестицида хлорпирифоса (chlorpyrifos).

Увознику је наложен поврат спорне пошиљке пошиљатељу у земљу извозницу, односно уништавање пошиљке уколико није могућ поврат исте.

Федерална управа за инспекцијске послове, на темељу препорука Агенције за сигурност хране Босне и Херцеговине, поред редовитих службених контрола, проводи и појачане мјере контроле при увозу мандарина на евентуалну присутност хлорпирифоса", саопштено је тада..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана