Окупљање припадника 103. бригаде ХВО у Дервенти - провокација и гурање прста у око

Срна
Foto: Дервентски лист

ДЕРВЕНТА - Организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата у Дервенти, поводом најављеног окупљања припадника 103. бригаде ХВО, позвале су све надлежне органе да предузму све законима прописане мјере и радње да спријече сваки вид окупљања који би могао да изазове нелагоду или осјећај угрожености већинског становништва у Дервенти.

Градска борачка организација, Градски одбор Удружења Ветерани Републике Српске и Градски одбор Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у саопштењу посебно траже да се спријечи јавна употреба било каквих симбола које су носили они који су током рата чинили злочине над дервентским Србима.

“Будно и пажљиво ћемо пратити све што ће се догађати и нећемо прихватити и мирно посматрати величање организација и појединаца који су чинили злочине над Србима у Дервенти 1992. године”, истакли су из ових организација.

Поводом најављеног окупљања припадника 103. бригаде ХВО и сазнања да је дио програма планиран и у непосредној близини централног споменика погинулим борцима Војске Републике Српске, три организације упозоравају организаторе и надлежне институције да то изазива немир, огорчење и бијес већине бораца, чланова породица погинулих бораца и заробљеника који су преживјели највеће тортуре.

“Нисмо сигурни да ове негативне емоције неће изазвати реакцију која лако може да буде клица нечег много озбиљнијег”, наводи се у саопштењу.

Организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата окупљање организовано на овакав начин и са оваквим садржајем сматрају чистом провокацијом и гурањем прста у око свим борцима, породицама погинулих, заробљеницима, али и свим грађанима Дервенте.

“На овакав начин наноси се несагледива штета, тешком муком и великим радом, обновљеног суживота, па чак и мира у Дервенти”, истиче се у саопштењу.

Из Градске борачке организације, Удружења Ветерани и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила питају шта би било када би људи који су спас од злочинаца нашли у Дервенти и другим мјестима у Републици Српској, организовали овакав или сличан догађај, са истом структуром гостију, у било којој средини у Федерацији БиХ.

“Да не помињемо шта би се догодило и на какав жпријемж би наишли у Хрватској, одакле долази већина учесника скупа, када би, на примјер, прошетали у шајкачама. Тамо је и дрес спортског клуба мотив за напад, а камоли некакво препознатљивије национално обиљежје”, напомиње се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су дјелимични одговор на то питање догађаји у Сарајеву који прате помен страдалим војницима ЈНА у Доборовољачкој улици.

“Дервента јесте цивилизована и мирољубива средина, у њој живе цивилизовани и мирољубиви људи, али то не значи да можемо спокојно да посматрамо парадирање оних који су, практично, омогућили да се чине злочини или су учествовали у чињењу тешких злочина над Србима у Дервенти”, наглашава се у саопштењу.

Организаторе и учеснике скупа, али и цијелу јавност, из организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата подсјећају да је Дервента српски град, у Републици Српској и да то никаква провокација, нити било шта друго, неће промијенити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана