Окучани: Жртве “Бљеска” нећемо и не смијемо заборавити

ГС
Окучани: Жртве “Бљеска” нећемо и не смијемо заборавити

ОКУЧАНИ - У Окучанима је данас организовано обиљежавање 29. годишњице страдања српског становништва у операцији "Бљесак".

Молитвено сјећање у спомен на жртве одржано је у храму Светог великомученика Димитрија у Окучанима, након чега су се вјерници поклонили испред крста посвећеног свима који су пострадали у Западној Славонији од 1991. до 1995. године.

-Доживјели смо страшну трагедију, још на почетку рата, те деведесет и прве, каже Милена Поповић из села Човац надомак Окучана.  Наиме, њену свекрву су запалили на кућном прагу.  

-Ми смо избјегли у Босну. Када смо се вратили поново у Западну Славонију нашли смо њене кости, ставили у сандучић и сахранили.  Међутим поново смо морали напустити кућни праг те 1995. када је Хрватска војска ушла у Окучане. Ми смо се, након избјеглиштва, поново вратили назад, кућа нам је обновљена. Сада живимо поново ту, јер немамо куд. Каже нам то Милена Поповић из Човца, нагласивши како и поред тога  што се се тешко живи, и што сјећања, на овакве дане навиру, сви  морамо ићи даље.

Окупљањем у Окучанима показујемо да невине жртве српске националности страдале у "Бљеску", за чије страдање нико није одговарао, нисмо препустили забораву. Рекао је  ово Борис Милошевић на обиљежавању 29. годишњице страдања српског становништва у операцији "Бљесак".

- Иако је прошло толико времена, правда у њиховом случају није задовољена. Породице нису добиле никакву врсту задовољштине. Овим окупљањем показујемо да их нисмо препустили забораву, неспомињању и заобилажењу. Да се сјећамо, памтимо, да се боримо за истину о њиховом страдању. Да им се искаже поштовање, како у друштву, тако и према њиховим породицама  - рекао је замјеник предсједника Српског народног вијећа Борис Милошевић, нагласивши да је важно да се свим жртвама искаже дужно поштовање.

- Управо зато развијамо културу сјећања у којој се на свакој комеморацији сјетимо свих жртава. Сјетимо се и српских, али и жртава хрватског народа које увијек споменемо јер их не желимо заобићи - поручио је Милошевић данас у Окучанима. 

Током операције “Бљесак” с ових подручја протјерано је  око 20 000 људи, док је за све вријеме ратних дешавања од 1991. до 1995. своја огњишта напустило око 75 хиљада Срба из Западне Славоније Рекао је ово замјеник начелника општине  Окучани из реда српске националне мањине Синиша Мартиновић 

Он је нагласио нужност изражавања пијетета свима, без обзира на националност.

- Томе свједочи и овај спомен-крст који смо посветили свим недужним жртвама страдалим од 1991. до 1995. године. Ово је један од примјера искорака у обиљежавању сјећања према нашим и свим другим жртвама које су настрадале на подручју Западне Славоније - рекао је Мартиновић, подсјећајући да нико с хрватске стране још није осуђен због злочина у Западној Славонији који су почињени у операцији Бљесак.

- Надамо се и даље да ће ипак доћи до процесуирања починилаца, тако да жртве и њихови потомци добију сатисфакцију – нагласио је Мартиновић.

Подсјећамо, данас је у Окучанима организовано обиљежавање 29. годишњице страдања српског становништва у операцији "Бљесак".

За злочине почињене над  цивилима  до данас нико није процесуиран. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана