Оксфордска вакцина ће коштати три долара?

Танјуг
Оксфордска вакцина ће коштати три долара?

ОКСФОРД - Вакцина против вируса корона коју развија универзитет у Оксфорду у сарадњи са АстраЗенеком коштаће између три и четири долара, пренио је данас британски Телеграф.

“Оксфордска вакцина је вакцина за цијели свијет. Док су Фајзер и Модерна саопштили да су успешно завршили фазу три тестирања, британски тим је у старту нагласио да је њихов циљ да њихов продукт треба да буде доступан цијелој планети. Не ради се само о вакцини која ће моћи да се транспортује и складишти на нормалним температурама, већ да буде доступна свима”, пише у тексту Телеграфа.

Циљ који су поставили научници из Оксфорда и АстраЗенека је да вакцина буде доступна сиромашнијим земљама свијета, додаје се у тексту.

“Са цијеном од само три до четири долара по дози, оксфордска вакцина је само дјелић цијене Фајзерове и Модернине вакцине, која ће се продавати по цијенама између 20 и 32 долара, што је за многе земље у развоју скупо”, наводи Телеграф.

Директор тима који је правио вакцину у Оксфорду Ендру Полард каже да су направили “вакцину за свијет”.

“Наш циљ је био да вакцина буде доступна свуда. Сматрам да смо успјели то да урадимо. Ово су врло узбудљива времена за људско здравље”, рекао је Полард.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана