Oгласила се Амбасада САД о Изборном закону РС и резолуцији о Сребреници

ГС
Oгласила се Амбасада САД о Изборном закону РС и резолуцији о Сребреници

САРАЈЕВО - Стварање паралелног изборног система представљало би неуставно и антидејтонско дјеловање и ускратило би бирачима у Републици Српској основно демократско право загарантовано Уставом БиХ, саопштила је Амбасада САД у БиХ.

"Пријетње господина Додика да ће покренути сецесију РС од БиХ и његова подршка неуставном изборном законодавству РС још један су доказ његовог непоштивања Дејтонског мировног споразума и намјере да подрива државне структуре БиХ. САД су спремне одговорити на те антидемократске и анти-Дејтонске активности. Ми подржавамо територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ и одбијамо сваки покушај сецесије", навели су из Амбасаде САД.

Саопштили су и како је за сваку осуду "неодговорно негирање сребреничког геноцида од предсједника Републике Српске и других лидера из Републике Српске на јучерашњој сједници Народне скупштине Републике Српске и митингу у Бањалуци".

"Негирање геноцида увреда је жртвама свих националности и наноси додатну бол породицама жртава. Негирање геноцида разара друштвено ткиво БиХ, пријетња је њеној стабилности и незаконито је према законима БиХ. У Сребреници се 1995. десио геноцид. То је више пута потврдио Међународни кривични трибунал за бившу Југославију и Међународни суд правде", наводе из Амбасаде.

Истичу "да ништа што Додик каже или уради не може промијенити чињенице, чак ни организовање цјелодневних догађаја посвећених негирању геноцида и ширењу дезинформација о резолуцији коју тренутно разматра Генерална скупштина УН".

"Та резолуција иницијатива је да се призна и обиљежи сребренички геноцид како би се одала почаст жртвама. Супротно тврдњама господина Додика, она није усмјерена против било које чланице УН-а, нити одговорност приписује било којем народу. Учестало негирање сребреничког геноцида ову врсту међународног обиљежавања догађаја из 1995. чини још важнијом", стоји у саопштењу Амбасаде САД.

Подсјећамо, посланици већине у Народној скупштини Републике Српске, усвојили су ноћас нови Изборни закон РС, који је у републички парламент упућен на приједлог народних посланика.

Претходно је у Бањалуци одржан митинг "Српска те зове", организован поводом резолуције о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана