Одгађање избора иде на Уставни суд

Ведрана Кулага
Одгађање избора иде на Уставни суд

БАЊАЛУКА - СНСД ће данас Уставном суду БиХ упутити захтјев за преиспитивање одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) на основу које су локални избори одгођени за средину новембра, потврдио је за “Глас Српске” генерални секретар те странке Лука Петровић.

ЦИК је у суботу, због недостатка новца који треба да обезбиједе институције на нивоу БиХ, преиначио ранију одлуку да избори буду 4. октобра и заказао изборе за градоначелнике, начелнике и одборнике у скупштинама бирати 15. новембра.

Упориште за то, казали су у ЦИК-у, имају у Изборном закону који прописује да се одгођени избори одржавају најкасније 30 дана од дана који је одређен за редовне изборе. С обзиром  на то да су избори недјељом, прва недјеља, након 4. новембра, је 8. новембар, а то се, како су навели, подудара с вјерским празником једног од конститутивних народа те је пала одлука да буду 15. новембра.

СНСД и њихови партнери те ХДЗ БиХ не признају као легитимне чланове ЦИК-а БиХ који су изабрани на сједници Представничког дома Парламента БиХ гласовима СДС-а, ПДП-а и СДА, а не на основу интервјуа које је требало да спроводе изабрана парламентарна комисија. Због тога, између осталог, не признају ни одлуке ЦИК-а које су донесене.

- Није нам проблем пролонгирање избора, већ непоштовање закона. Могли су да одгоде изборе минимално седам, а максимално 30 дана. Покренућемо оцјену уставности и законитости посљедњег акта ЦИК-а. Сигурно је да није по закону, а у том случају могу и избори да буду непризнати. Не желимо да се увлачимо у такав процес. С друге стране, велики је страх у врху СДС-а и ПДП-а и чине све да одложе локалне изборе и да коалиција са СДА буде што стабилнија - рекао је Петровић.

Очекује да судије захтјев узму што прије у рад, а не да чекају дужи период.

- То могу, ако желе, да заврше и у наредних седам дана. Како буду радили, таква нам је и ова БиХ – закључио је Петровић.

Делегат српског народа у Парламенту БиХ Лазар Продановић (СНСД), који је био члан неколико радних група за измјене изборног законодавства, каже да нови чланови ЦИК-а нису изабрани у складу са процедурама. Додао је да треба сачекати одлуку суда по захтјеву који је поднио бивши члан ЦИК-а након што је разријешен дужности.

- Политички субјекти који су критиковали рад ЦИК-а сада су поставили своје људе у ту комисију. Мањак новца није довољно оправдање. Имали су изјаву да ће га бити, а у позадини је можда и покушај да се добије додатно вријеме за договор у вези са спровођењем локалних избора у Мостару којег нема од 2008. године – рекао је Продановић.

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак поздравио је, с  друге стране, одлуку ЦИК-а.

- Очигледно је да се СНСД и њихови партнери плаше избора, јер су довели до одгађања, а сада покушавају да избора не буде. Морални парадокс је то што се СНСД жали на помјерање избора са октобра на новембар, а до тога је дошло јер они нису хтјели гласати да се обезбиједи новац за изборе - казао је Црнадак.

Бивши члан ЦИК-а и стручњак за изборно законодавство Вехид Шехић је рекао да БиХ није испунила обавезу јер није обезбиједила новац те додао да законом није јасно предвиђено одгађање цјелокупних избора већ ако на неком мјесту или изборној јединици није могуће спровести изборе на дан кад су редовни. Истакао је и да му није јасан датум 15. новембар, јер је ЦИК могао организовати изборе и прије него што истекне мјесец.

Рокови након одгађања

 

27. мај до 3. јул

подношење пријава за овјеру

 

5. до 17. август

Подношење кандидатских листа

 

1. октобар

Закључивање бирачког списка

 

16. октобар

Почетак изборне кампање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана