Од сутра представници Српске не учествују у раду заједничких институција

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Лидери свих парламентарних странака са сједиштему Републици Српској одбацили су свако наметање на нивоу БиХ, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић након састанка предсједника парламентарних странака. Чубриловић је рекао да не постоји легални и легитимни високи представник.

Српски представници од сутра неће учествовати у раду на нивоу заједничких институција БиХ.

"Не повлачи се нико, само нема услова за рад у Предсједништву БиХ, парламетну БиХ и Савјету министара БиХ", рекао је Чубриловић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да су имали конструктиван приступ.

Он је рекао да на ниову БиХ неће учествовати у одлучивању док се све ово не анулира.

Додик је рекао да нови високи представник нема легитимитет и да неће бити прихватана ниједна његова одлука.

Он је навео да је састанак услиједио поводом веома сложене ситуације послије најновије одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Осим Чубриловића, који је и лидер Демоса, састанку су присуствовали предсједник Српске Жељка Цвијановић, лидер СНСД-а Милорад Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, предсједник СДС-а Мирко Шаровић, ПДП-а Бранислав Бореновић, СП-а Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак, НПС-а Дарко Бањац и НДП-а Драган Чавић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Политички представници из Републике Српске одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају га неприхватљивим и ништавним.

Сматрају да не постоје услови за рад српских представника у институцијама - Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара БиХ.

Одбацују свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу с процедурама и одбацујемо сарадњу с њим

На састанку је било ријечи и о другим активностима које ће бити у наредном периоду

Преко посланичких клубова биће упућена два закона за ову тематику, а ријеч је о кривичним законима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана