Обрачуни за стартне позиције на изборима

Ведрана Кулага
Обрачуни за стартне позиције на изборима

Бањалука - Обрачун политичких партија у Српској послије октобарских избора настављен је на локалном нивоу и у неким општинама су већ прекомпоноване скупштинске већине, а најављено рушење власти у још неколико општина јасно показује да странке увелико заузимају позиције пред локалне изборе који ће бити одржани идуће године.

Први који су кренули у рушење већине формиране након локалних избора 2012. године били су опозициони одборници у Српцу и Градишци. Нова скупштинска већина у Градишци, коју чине СНСД, ДНС, дио Народне странке "Радом за бољитак" и четири самостална одборника, већ је верификована, чиме је и први човјек Градишке Зоран Латиновић из СДС-а остао без подршке у парламенту. У новој већини су истакли да ће Латиновићу дати шансу за сарадњу, а ако он то не буде желио, биће покренута процедура за његов опозив.

Нова скупштинска већина у Српцу, коју ће чинити одборници СНСД-а и ДНС-а, потврђена је након вишемјесечних политичких превирања, а већ је најављено покретање процедуре за опозив начелника Драге Ћирића.

Сличан сценарио се назире и у другим локалним заједницама у РС. Из странака које чине опозицију на републичком нивоу поручују да владајуће странке треба да се припреме за промјене у Милићима, Челинцу и Фочи, а из СНСД-а узвраћају да су промјене извјесне у Власеници, Шековићима и Трнову. Интересантно би могло бити и у Прњавору гдје је, иако први човјек те општине Синиша Гатарић из СДС-а тврди другачије, већина која га је подржала на прошлим локалним изборима на климавим ногама. Да ли ће бити промјене, могло би бити познато данас (субота) на састанку представника СНСД-а и странака које су Гатарићу окренуле леђа. Већину у Скупштини одржава ДНС уз помоћ СП-а, чији је одбор у Прњавору недавно распуштен.

- СНСД има шест одборника, а ситуација се драстично мијења. Сви досадашњи коалициони партнери су против Гатарића. Са нама су и ПДП, радикали, Покрет за Прњавор и други, а сви су били на његовој страни током избора - казао је функционер СНСД-а у Прњавору Драго Калабић.

Додао је да је и непримјерено да ДНС и СП, који су са СНСД-ом у власти на републичком нивоу, и даље чувају леђа Гатарићу.

- Ускоро ће о томе свој став заузети врхови тих странака. Сигурно ће бити промијењена скупштина већина - закључио је Калабић.

У СДС-у се спремају за раскид коалиције са СНСД-ом у Фочи гдје је актуелни начелник Радисав Машић побиједио на изборима управо као кандидат тих странака. Прича о промјенама у већини поново је актуелизована и у Требињу на чијем је челу Славко Вучуревић из ПДП-а. Њега подржава више странака, а у опозиционом СНСД-у истичу да их на окупу држе лични, а не општи интереси.

- Због тога промјена скупштинске већине не зависи од њих већ од оних који се слијепо држе фотеља. Када општи интерес код неколицине одборника превазиђе лични, тада ће доћи до примјене скупштинске већине у Требињу, а за то су потребна три одборника - оцијенио је први човјек СНСД-а у Требињу Лука Петровић.

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић каже да је све јасно и да странке полако припремају терен за локалне изборе.

 - Све странке имају амбицију да њихови представници имају већину у локалним заједницама. Ово што се већ дешава је припрема за локалне изборе идуће године - истакао је Вишковић.

Потпредсједник СДС-а Костадин Васић каже да је у РС веома шарена слика када је у питању власт на локалу и да се појединци све више понашају као локални шерифи и дјелују по принципу "ко јами - јами".

Политички аналитичари истичу да странке увелико раде на припреми терена за локалне изборе, иако се тешко може рећи да и излазе из кампање с обзиром на то да се избори одржавају сваке двије године.

- Странке нису изашле ни из кампање за опште изборе, а нема сумње да се већ припремају за локалне изборе. Све политичке партије желе максималан број гласова и на тим изборима и већ су увелико кренуле ка том циљу. Прекомпоновање већина, које је ових дана виђено, говори, прије свега, о проблемима унутар СДС-а - истакао је политиколог Владе Симовић.

У РС је од посљедњих локалних избора 2012. године опозив начелника покренут у три општине. Драган Лукач је опозван у Источном Дрвару, Боре Шкељић је преживио опозив у Кнежеву, док начелник Котор Вароша Далибор Вучановић још чека коначну одлуку Централне изборне комисије БиХ након што је упутио жалбу на исход референдума на којем је опозван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана