Обиљежавање 30 година од пробоја Коридора

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У Дугој Њиви код Модриче данас је, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, почело обиљежавање 30 година од пробоја Коридора.

Обиљежавању, између осталих, присуствује предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и делегација Народне скупштине Републике Српске.

Програм обиљежавања почео је служењем Свете архијерејске литургије у манастиру Дуга Њива.

Литургији, коју у манастирској цркви служи архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја, присуствује велики број вјерника.

У 11.15 часова се служи парастос и полагање вијенаца на спомен-обиљежје, док је за 11.30 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је, поводом обиљежавања 30 година од историјског пробоја “Коридора живота”, да је ова величанствена операција Војске Републике Српске једна од кључних и најзначајнијих у одбрани слободе српског народа и Српске.

“Овом војном операцијом, чији директни повод је била смрт 12 бањалучких беба усљед недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга блокада западног дијела Српске и тадашње Републике Српске Крајине. Стратешки успјешно планираном војном операцијом обезбјеђена је територијална цјеловитост Републике Српске и успостављена веза за матицом Србијом”, поручио је Чубриловић.

Он је истакао да је у јуну 1992. године под међународним санкцијама и ваздушно-копненом блокадом Српској пријетила хуманитарна катастрофа због чега одлука о пробоју коридора има историјски значај за опстанак српског народа на овим просторима, саопштено је из Народне скупштине Српске.

“У таквим условима Војска Републике Српске није имала избора. Одлучно и храбро је кренула у пробој коридора. Побједничком војном акцијом одбрањена је територијална цјеловитост Републике Српске и омогућени су живот и слобода нашем народу. Нека је слава јунацима коридора који су дали животе за Српску”, нагласио је Чубриловић.

Војну операцију “Коридор 92”, чијим је завршетком успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине.

Операција је трајала од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији “Коридор” погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана