Нуждић за "Глас": Суд БиХ наградио Дрековића за убиство српске дјеце

Маријана Миљић Бјеловук
Нуждић за "Глас": Суд БиХ наградио Дрековића за убиство српске дјеце

БАЊАЛУКА - Потврђивањем ослобађајуће пресуде за ратне злочине Рамизу Дрековићу Суд БиХ послао је јасну поруку да неће кажњавати убиство српске дјеце, рекао је „Гласу Српске“ вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске Виктор Нуждић.

Нагласио је да је овим потезом још једном показано да је БиХ обични протекторат.

- Још једном правосуђе на нивоу БиХ послало је поруку да неће кажњавати убијање српске дјеце. Држава која донесе ослобађајућу пресуду за смрт и рањавање дјеце нема баш никакву будућност - рекао је Нуждић.  

Он је нагласио да је не постоји правда у овој земљи за српске жртве, без обзира да ли је ријеч о цивилима, старцима или дјеци.

- То видимо у овом случају ослобађајуће пресуде Дрековићу, а и на низу других који су окончани оваквим и сличним пресудама - закључио је Нуждић.

Још једном, нагласио је наш саговорник, поставља се питање коме и чему треба овакво правосуђе на нивоу БиХ.

- Ово се понавља на десетине пута, да чак и када институције Српске, прије свега Министарство унутрашњих послова РС и Центар за истраживање рата и ратних злочина доставе Тужилаштву сву релевантну документацију. Када се и подигне оптужницу, а Суд БиХ исту потврди долазимо до ослобађајуће пресуде – поручио је Нуждић.

Подсјећамо, Апелационо одјељење Суда БиХ након одржане сједнице вијећа 26. октобра одбио је жалбу Тужилаштва БиХ као неосновану у случају Рамиза Дрековића, некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, те потврдио ослобађајућу првостепену пресуду као правоснажну.

Дрековић се теретио за ратни злочин на подручју Клиновика. У оптужници се наводило да је Дрековић за вријеме ратног стања и оружаног сукоба у БиХ, као командант 4. корпуса тзв. Армије БиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Оптужница је теретила Дрековића да је од 21. маја до 7. јуна 1995. артиљеријским јединицама Четвртог корпуса у мјесту Бјелимићи (општина Коњиц) наредио неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику.

Рамиз Дрековић остаје на слободи, потврђена ослобађајућа пресуда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана