НСРС неће именовати судије у Уставни суд БиХ: "Тамо би били само украс"

Агенције
НСРС неће именовати судије у Уставни суд БиХ: "Тамо би били само украс"

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Народна скупштина неће именовати судије у Уставни суд БиХ да би тамо били само украс.

"Због чега бисмо сада именовали судије кад смо свједоци потпуно незаконитог мијењања правила без учешћа било кога из Републике Српске. Ако су они већ рекли да могу све да раде без судија из Републике Српске, па зашто да их ми именујемо да тамо пале и гасе клима-уређаје", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је структура Уставног суда БиХ нарушена од Федерације БиХ, високог представника и неколико моћних амбасада, који су мијењали Дејтонски споразум и злоупотријебили дејство анекса четири и десет.

"Знамо ко је крив за кризу у БиХ. Труде се да избаце Српску из БиХ, али Република Српска се може избацити само са њеним народом, Уставом и територијом, без тога не може", поручио је Стевандић.

Коментаришући долазак Кристијана Шмита на Козару и Доњу Градину, Стевандић је рекао да је страшно лицемјерје долазити на таква мјеста након што је носио вијенац на гроб нацистичког пилота Вернера Молдерса.

"Увриједио је све жртве у Доњој Градини и на Козари, јер се залагао за рехабилитацију људи који су те злочине чинили", рекао је Стевандић, додајући да је Шмитов пијетет лажан и у сврху маркетинга.

Стевандић је рекао да није гласао за декларацију о противљењу отварању рудника литијума у околини Лопара, јер је сматрао да је створена велика подјела у вези са овим питањем и да нема научне базе за одлучивање.

"Сматрам да за овакве ствари треба и еколошка студија и студија о геолошким истраживањима. Ми смо имали предизборно опредјељивање за и против. Имали смо с једне стране велике подјеле међу народом, а с друге стране маркетинг", навео је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана