Новинари испред Скупштине залијепили уста, позвали посланике да не гласају за криминализацију клевете

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Група новинара у Бањалуци окупила се испред Народне скупштине Републике Српске гдје посланици требају расправљати о измјенама Кривичног законика којим се криминализује клевета.

Новинари су залијепили траке преко уста и сломили оловке, симболично показујући до чега ће овакав закон довести те поручили да ће објавити имена и презимена свих посланика који данас дигну руку за криминализацију клевете и увреде.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић је рекао да су новинари посланицима оставили оловке како би се сами наставили бавити новинарством јер би усвајање овако репресивног закона угасило новинарство.

-Позивамо посланике да гласају по својој савјести а не по страначкој припадности - рекао је Вукелић и додао да је чак и премијер Српске РАдован Вишковић признао да је овај закон лош, али да је ипак упућен у јавну расправу.

У Бањалуци је почела сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буду разматрани и Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика, којим су предвиђене огромне казне.

Удружење грађана “Раднички Покрет” и Удружење Рестарт БиХ из Сарајева данас су заједно у Бањалуци на Тргу Крајине организовали окупљање са којег су поручили да не треба да се усвоји Нацрт измјене Кривичног законика Српске, којим се, између осталог, предвиђа криминализација клевете и увреде.

Предсједник Удружења грађана “Раднички Покрет”  Дражен Пејаковић рекао је да су одлучили на окупљање јер је то демократско право сваког грађанина.

Суад Ђозић из Рестарта БиХ рекао да су у Бањалуку дошли како би заједно са колегама рекли не овом закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана