Нови проблеми за локалне изборне комисије: Корона ствара хаос у бирачким списковима

Ведрана Кулага Симић
Нови проблеми за локалне изборне комисије: Корона ствара хаос у бирачким списковима

БАЊАЛУКА - Предстојећи локални избори, због присуства “ковида 19”, у многим сегментима биће другачији у односу на претходне, а додатне муке општинским и градским комисијама у Српској доносе нова правила према којима ће морати да оформе специјалне тимове који ће морати да дођу до оних лица која на изборни дан буду позитивна на вирус или у изолацији.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је усвојила Правилник о допунама и измјени Правилника о спровођењу избора у БиХ којим је, између осталог, прописан начин остваривања права на гласање бирача који су позитивни на вирус корона, оних којима је одређена изолација или су хоспитализовани.

Wi-Fiма ће, на захтјев, биће омогућено да гласају путем посебно формираног мобилног тима, а да би остварили бирачко право, дужни су најкасније 72 часа прије дана избора да лично, путем и-мејла, факса или телефонских апликација за пријем докумената или другог лица, затраже гласање путем ковертираног гласачког листића, односно предоче налаз који потврђује присуство вируса или акт надлежног органа о изолацији или хоспитализацији.

- Бирач којем је утврђено обољење “ковид 19” након истека рока од 72 часа прије дана избора, или на дан избора, захтјев треба да достави најкасније на дан избора - саопштено је из ЦИК-а.

Правилником је предвиђено и да у саставу посебних мобилних тимова, по могућности, буде најмање један здравствени радник, а предсједник или најмање један члан тима мора имати специјалну заштитну опрему.

Предсједница бањалучке изборне комисије Нада Батинар у петак је чекала да ЦИК објави измјене правилника на званичној интернет страници, али је и оцијенила да је ово још један сет нејасноћа уз све претходне.

- Из овога што видимо, требаће нам подаци колико је на подручју Бањалуке изолованих особа због “ковида 19”, а и од ЦИК-а нам треба још појашњења. Ту је и проблем закључивања бирачког списка јер то завршавамо 20 дана прије избора, а сада имамо рок од 72 часа. Било би, у овом случају, логично да и други болесници који се нису, због разних ствари, пријавили за гласање на овај начин до закључивања списка, гласају. Видјећемо како ћемо - истакла је Батинарова.

Сличан став дијели и шеф приједорске изборне комисије Жељко Шкондрић. Каже да не зна ко ће пристати да буде дио посебног тима због ризика.

- Даћемо све од себе да испоштујемо обавезе и заштитимо здравље, али је ово и својеврсна дискриминација других хоспитализованих бирача. Све у свему, биће тешко јер ће ово створити проблеме и са бирачким списком како се не би догодило да особу имамо и на редовном списку и путем мобилног тима - рекао је Шкондрић за “Глас Српске”.

Предсједница градске изборне комисије у Бијељини Дијана Савић Божић, с друге стране, има мало другачији став. Не види дискриминацију јер је, како каже, и другима дозвољено гласање на захтјев.

- Мораћемо повећати број мобилних тимова због измјене, али проблем је то што је остављен рок за пријаву до 72 часа, тако да нећемо имати представу који је то број, да ли су то три особе или њих 300 - истакла је Савић Божић. 

Први човјек комисије у Фочи Бранимир Радовић каже да, генерално, због разуђености и старосне структуре све више раде са мобилним тимовима.

- Никоме не може бити ускраћено право гласа, а нема друге него да поступамо према правилима ЦИК-а, али стрепим од временских прилика јер су избори ове године 15. новембра - рекао је Радовић.

Локације

Локалне изборне комисије у Српској увелико раде на припреми биралишта, а извјесно је да ће нека од њих на изборима бити измјештена на друге адресе због правила која су на снази у пандемији, укупног броја бирача, али и очекиваних временских услова. У БиХ има више од 5.500 бирачких мјеста, а бирачким одборима су испоручена и правила понашања у просторијама за изборни дан којих ће морати да се држе у вријеме пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана