Нови детаљи стравичног злочина: Вањином убици помогли адвокат и сарадник из странке

ГС
Нови детаљи стравичног злочина: Вањином убици помогли адвокат и сарадник из странке

Цијели регион остао је затечен трагичном судбином тинејџеке Вање Ђорчевске (14) из Скопља, која је убијена 27. новембра.

Полиција је привела пет особа које се сумњиче за њено убиство и отмицу, међу којима је и отац жртве. Међутим, првоосумњичени, Љупчо Палевски ухапшен је у Турској, гдје је покушао да побјегне, након што је за њим расписана међународна потјерница. Кључне особе које су помогле Палевском у бијегу од полиције, јесу његов адвокат Васко Стојков и сарадник Стефан Димковски.

Палевског је открила турска полиција код ауто-пута у граду Баликесиру. Након убиства Вање Ђорчевске и фризера Панчеа Жежовског, Палевски је побјегао у Београд.

Његов адвокат Васко Стојков одвезао га је у Србију из Скопља и оставио га је у хотелу. Ту је преноћио.

У сриједу увече, полиција је привела Васка Стојкова након чега је саслушан.

Како је он рекао, Палевског је превезао у Београд јер му је рекао да тамо има заказне прегледе, а каже да није знао да је Палевски умијешан у злочине, отмице и убиства.

– Тражио је да га одвезем у Београд јер није имао возило. Нисам знао ништа о овој ствари. Знам да је требало да иде у Београд, рекао је да је заказао прегледе. Рекао сам му, ако је тако, одвешћу те. Нисам знао за ове ствари. Вратио сам се у Скопље, он је остао, јер је сутрадан требало да иде на преглед и рекао је ако је све у реду вратиће се, а ако није у реду, ићи ће у Истанбул. Када сам се вратио, полиција га је тражила, питали су ме и онда сам им рекао – рекао је Стојков.

Он је приведен.

Након што је Палевски преспавао у Београду, сутрадан је по њега дошао Стефан Димковски и одвезао га у Бугарску преко граничног прелаза Градина. Како је рекао министар унутрашњих послова Сјеверне Македоније Оливер Спасовски, из Бугарске је Палевски са возачем побјегао у Турску, преносии Ало.

– Македонско министарство је у контакту са полицијом у Турској, али и њиховим оперативцима. Потврдили су нам да је Палевски пронађен у Баликесиру и да је желио да оде у Истанбул. Чекао је такси да га одвезе, али га је ухапсила полиција док је ходао једним од ауто-путева код Баликесира – рекао је Спасовски.

Стефан Димковски из Струмице, иначе отац двоје дјеце, на својим друштвеним мрежама објавио је фотографију из аутомобила на неком путу у Турској.

Њега је полиција Сјеверне Македоније ухапсила на граничном прелазу Дојрани.

Након што је ухапшен, Стефан је рекао да је искоришћен и детаљно испричао планове Палевског и локације на којима је требао да буде у Турској.

Казао је и да је за убиства сазнао 3. децембра, када је тужилаштво саопштило да су Вања и Панче убијени, а у јавности се проширила вијест да је Палчо организатор и извршилац.

Стефан је и члан проруске десничарске странке „Десно“, са контроверзним ставовима.

Палевски ће бити предат македонским властима када буде окончан поступак екстрадиције, за који Спасовски каже да се нада да ће бити окончан што је прије могуће.

Изручење Палевског могло би да буде за три мјесеца.

То је оцјена на основу процедура у Турској, као и начина одлучивања.

Пракса Министарства правде Сјеверне Македоније показује да се до сада није десило да Турска одбије да изручи особу осумњичену за злочин или осуђеног злочинца.

Вања Ђорчевска је отета 27. новембра испред зграде у којој је живјела, када је ујутру кренула у школу. Неколико часова касније је и убијена. Истрага је показала да је мотив отмице било користољубље. Истрага се води и против њеног оца, за којег полиција тврди да је отмичарима дао податке о кћерки и њеном кретању. Циљ је био да се изнуди новац од његове бивше супруге, а Вањине мајке.

Тијело дјевојчице пронађено је у недјељу 3. децембра у околини Скопља, преноси Нова.

Истог дана пронађено је и тијело пензионисаног фризера из Велеса Панча Жежовског, који је нестао 22. новембра. Његов ауто је коришћен у отмици дјевојчице, а полиција га је пронашла запаљеног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана