Нови аранжман са ММФ-ом у другој половини године

Маријана Миљић Бјеловук
Нови аранжман са ММФ-ом у другој половини године

БАЊАЛУКА - Власти у БиХ ускоро ће ући у нове преговоре са Међународним монетарним фондом (ММФ) о склапању још једног аранжмана са том финансијском институцијом, потврдио је “Гласу Српске” резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.

Он очекује да ће преговори са властима у БиХ о новом аранжману почети у другој половини године.

- Вриједност аранжмана још треба утврдити. У међувремену, одржавамо редован дијалог са властима о реформама у здравственом сектору и сектору јавних предузећа - навео је Џуел.

Да је на помолу нови аранжман са ММФ-ом почетком мјесеца најавио је и премијер Српске Радован Вишковић, који је навео да је РС спремна да уђе у преговоре о новом вишегодишњем аранжману, који би помогао у рјешавању кључних приоритета.

Економисти оцјењују да БиХ не може преживјети без нових кредита.

- Нови аранжман са ММФ-ом је неминовност. Ми смо и прије пандемије били економија која је била слаба и крхка. Због политичке неконзистентности, која долази из Сарајева, долазимо у ситуацију да нам је теже преговарати са свим финансијским институцијама, поготово са ММФ-ом, под таквим условима - рекао је економиста Александар Љубоја и додао да је став економиста да је ово можда прилика да власти у БиХ узму много већи аранжман на дужи период и да на тај начин ријеше све аномалије и крену из почетка. Љубоја је додао да ће, ако новац буде уложен у изградњу инфраструктуре и раст економије, односно продуктивно и ако на крају буду постигнути жељени ефекти, новац ће лако бити враћен.

Љубоја је нагласио да се код посљедњег аранжмана са ММФ-ом БиХ показала као неодговорна држава.

- Постоји, углавном са бошњачке стране, жеља за сталним минирањем договора. Прича о пеналима и неповлачењу новца није нова - навео је Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана