Нове униформе кроје каса и квалитет

Ведрана Кулага
Нове униформе кроје каса и квалитет

Сарајево - Дио припадника Оружаних снага (ОС) БиХ ускоро би могао да задужи нову униформу, а од квалитета те прве пробне серије и буџета за наредну годину зависиће то да ли ће и остатак војске добити нову опрему.

Нови правилник о униформама донесен је крајем априла ове године, а у Министарству одбране БиХ су утврдили да у комплетима јединствене теренске, службене и свечане униформе постоји више одјевних предмета исте намјене и да неки предмети недостају.

У Министарству су потврдили да је поступак за израду идејног рјешења за нови модел јединствене теренске униформе у завршној фази. Потписивање уговора и усвајање новог модела униформи очекују крајем мјесеца, након чега слиједи набавка пробне серије у ограниченим количинама.

Поступак усвајања новог модела је предвидио, како су казали, да пробна серија буде тестирана у периоду од три до шест мјесеци након чега ће бити урађена анализа која треба да покаже даље кораке и коначне услове за производњу нове униформе.  Измјене у односу на постојећи модел се односе на нови десен маскирне шаре који ће бити аутентичан, односно неће бити идентичан већ постојећим маскирним шарама других војски и одговарајућим карактеристикама природног окружења у БиХ.

За наредну годину је планирана набавка пробне серије нових униформи, али су у Министарству истакли да је у току израда плана набавки за наредну годину те да ће више детаља бити познато након усвајања буџета за 2018. годину.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић је нагласио да се материјал, односно шара која се сада користи више не производи те да су принуђени да пронађу ново рјешење.

- Припадници ОС БиХ добиће униформе са новим дизајном - рекао је Јеринић.

Иако је ресор одбране апсолутни рекордер у потрошњи међу институцијама БиХ са буџетом који годишње премашује 250 милиона марака, војници носе дотрајале униформе, а Министарство је у протеклом периоду набављало униформе и чизме неодговарајућих бројева. Недавно је покренуло поступак набавке услуга прекрајања униформи које има на залихама, с циљем обезбјеђења недостајућих, а набављена је и одређена количина војних чизама.

Оружане снаге БиХ тренутно имају 8.733 припадника међу којима је 3.819 војника, 3.016 подофицира и 1.898 официра.

Војни стаж

МО БиХ упутило је у даљу процедуру приједлог којим је предвиђено да војници могу остати у служби до навршетка 40. године живота, односно пет дуже у односу на постојећа рјешења. Судбина тог приједлога требало би да буде позната до краја године. Због немогућности продужења уговора усљед старосне границе, из службе би идуће године требало да оде 219 војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана