Нова власт одлучује о расту задужености

Маријана Миљић Бјеловук
Нова власт одлучује о расту задужености

БАЊАЛУКА - Приједлог за повећање лимита кредитног задужења са 18 на 25 одсто за градове још није добио зелено свјетло Владе Српске и по свему судећи о томе ће се одлучивати након избора, а коначну одлуку донијеће нови сазив Народне скупштине РС.

Савез општина и градова РС још у марту на адресу Владе Српске упутио је приједлог за повећање лимита кредитног задужења за градове са 18 на 25 одсто прихода остварених у претходној фискалној години. Том иницијативом обухваћене су и веће општине у Српској, које додатним задужењем не би угрозиле своје функционисање. Такав приједлог отишао је из Савеза општина и градова према Влади на иницијативу града Добоја.

- На неки начин ушли у временски шкрипац, у јеку смо изборне кампање. Још није ништа разматрано и ми очекујемо да ће о свему расправљати нови сазив Народне скупштине РС - рекао је “Гласу Српске” предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић.

Подвукао је да би повећањем лимита кредитног задужења градови у Српској могли реализовати више пројеката, што би се у коначници одразило и на њиховом развоју.

- Градови у Српској имају веће потребе за инвестицијама и пројектима. Измирење обавеза по питању кредита код градова је много боље јер ниједна градска средина нема проблема са задужењем, док одређене мање заједнице, којима буџети зависе искључиво од ПДВ-а имају проблема са отплатом кредита - рекао је Ћосић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић подвукао је да они не одустају од своје иницијативе, али да крајњу ријеч дају посланици у Парламенту Српске.

- Чекамо да се заврше избори и да буде формирана нова власт која ће о свему одлучити. Нема никаквог разлога да наш приједлог не буде подржан и да не добије зелено свјетло од Владе и Народне скупштине - рекао је “Гласу” Јеринић.

Подвукао је да би градови и општине у Српској које имају стабилније буџете повећањем процента задужености могли да реализују многе капиталне пројекте за које тренутно недостаје новца.

- Свака локална заједница креираће политику задужења и видјети да ли може да повећа задужења са 18 на 25 процената, а да то не угрози њено функционисања и сва давања из буџета - рекао је Јеринић.

Нагласио је да су све локалне заједнице овом иницијативом стављене у исти кош и да је њихова иницијатива подржана од стране свих градоначелника и начелника у Српској.

Из Министарства финансија РС јуче нисмо добили одговоре када ће се приједлог Савеза општина и градова наћи на дневном реду сједнице Владе Српске.

Дуг

Дуг локалних заједница у Српској по основу директних кредита на крају 2021. године износио је 365,77 милиона марака, што је за скоро шест милиона марака мање у односу на крај 2020. године.

Највећи проценат задужености у односу на редовне приходе остварене у претходној фискалној години, односно 2020. година, имају Кнежево, Ново Горажде, Билећа и Козарска Дубица. Ниједна од наведених општина не прелази законски лимит од 18 одсто прихода остварених у претходној фискалној години. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана