Нова истрага у случају „Добровољачка“ враћа наду породицама страдалих

Дарко Момић
Нова истрага у случају „Добровољачка“ враћа наду породицама страдалих

БАЊАЛУКА - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић потврдио је за “Глас Српске” да је у току нова истрага о злочину над припадницима бивше ЈНА, почињеном почетком маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Којић је потврдио да је Центар поступајућем тужиоцу уступио обимну документацију о овом злочину. Он каже да су злочин у Добровољачкој улици видјели сви осим бившег тужиоца Тужилаштва БиХ Џуда Романа.

- Упознати смо да је нова истрага у току и искрено се надам да ће овај пут добити судски епилог и да ће све одговорне за убијање војника, официра и цивилних лица на служби у ЈНА коначно стићи рука правде - каже Којић.

Подсјећамо, бивши тужилац Тужилаштва БиХ Џуд Романо 17. јануара 2012. године донио је наредбу о обустављању истраге у овом предмету, а тужилаштво је послије тога пуних шест година одбијало да се изјасни о притужби поднесеној против те његове наредбе. Притужбу је 28. јануара 2012. године поднио бањалучки адвокат Милан Романић, али упркос ургенцијама које је слао није добијао никакав одговор.

Он је у априлу 2017. године у име Богдане Томовић, мајке убијеног војника ЈНА Здравка Томовића и Гордане Гвозденовић, сестре убијеног официра Обрада Гвозденовића, поднио апелацију Уставном суду БиХ због кршења њихових права. Уставни суд је 17. јануара 2018. године, тачно шест година након што је тужилац Романо донио шокантну наредбу о обустављању истраге, прихватио апелацију и утврдио да је повријеђено право на забрану подвргавања нехуманом поступку. Пресудом је Тужилаштву БиХ наложено да “без даљих одгађања предузме мјере с циљем одлучивања о притужбама апелантица против наредбе о обустављању истраге” те да “у року од три мјесеца обавијести Уставни суд о предузетим мјерама”.

Упркос томе, Тужилаштво БиХ оглушило се о пресуду, због чега је Романић прије тачно двије године, 7. маја 2018. године, Кантоналном тужилаштву Сарајево поднио кривичну пријаву против в.д. главног тужиоца БиХ Гордане Тадић због кривичног дјела “неизвршавање одлуке Уставног суда БиХ”. Та кривична пријава стоји у ладици кантоналног тужилаштва, а Тужилаштво БиХ је тек 20. новембра 2018. године донијело одлуку о стављању ван снаге раније наредбе о обустављању истраге у предмету “Добровољачка”.

Милан Романић каже да је од Тужилаштва БиХ тек 21. новембра 2018. године добио обавјештење да је донесена одлука по притужби коју је поднио у име Богдане Томовић и Гордане Гвозденовић.

- У том обавјештењу је наведено да је донесено рјешење којим су притужбе усвојене у односу на осумњиченике Ејупа Ганића, Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушину и Емина Швракића те да је наредба о обустављању истраге стављена ван снаге и наређено поновно отварање истраге. Послије тога нисам више имао никакву комуникацију са тужилаштвом и не знам ни у којој фази је истрага, ни шта је предузело тужилаштво - каже Романић, додајући да не зна ни шта је кантонално тужилаштво предузело по његовој кривичној пријави против в.д. главног тужиоца БиХ Гордане Тадић.

Напад

У нападу муслиманских паравојних формација на колоне тадашње ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Сарајеву убијена су 42 припадника ЈНА, 71 рањен, а заробљено 207 војника и официра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана