Нобило: Судија признала да је документе о Шмитовом имунитету добила ван судског процеса

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Адвокат Анте Нобило изјавио је данас у Источном Сарајеву да је забринут и шокиран признањем судије Сене Узуновић да је ван судског процеса добила документе у вези са имунитетом Кристијана Шмита и употријебила га у свом формалном судском рјешењу, наглашавајући да је то тешка повреда права на одбрану у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића.

На конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, након данашњег рочишта, Нобило је истакао да Узуновићева није добила документ о Шмитовом имунитету ни од Тужилаштва нити од одбране.

“То значи да имамо материјалну потврду да постоји нека комуникација између Суда и неких вансудских елемената, да они комуницирају и прибављају доказе, а не само кроз судницу и судски поступак. То је највеће признање које смо данас добили и мени је толико шокантно да не могу да вјерујем да је то фактички судија сама и признала”, нагласио је Нобило.

Он је појаснио да се то никада није смјело догодити, појашњавајући да Суд не може комуницирати с неким другим факторима и стварати доказе у спису и на основу тих доказа које никада одбрана није видјела доносити одлуке о најбитнијим стварима, попут тога које ће доказе прихватити, а које не.

“То је тешка повреда права на одбрану и показује да се иза завјесе врши интензивна комуникација о којој ми као одбрана не знамо ништа, а тиче се овог поступка. То се није смјело десити. Морамо заузети став у вези са начином како ћемо се према томе поставити”, рекао је Нобило.

Он је навео да остаје да се види који ће докази бити дозвољени одбрани.

“Дакле, ништа што би могло довести у питање функционисање Кристијана Шмита, његово право да доноси законе. Значи, све оно што су битни проблеми БиХ настоји се ставити апсолутно ван овог поступка. Нама је то сада потпуно јасно”, истакао је Нобило.

Према његовим ријечима, то је, на срећу, и раније било јасно тако да је припремљена и друга линија одбране која ће сада бити активирана јер је већину тих ствари Суд прихватио.

Судија Сена Узуновић је на данашњем рочишту на суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника” Милошу Лукићу одбила приједлог одбране за саслушањем Кристијана Шмита, предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића и Мајкла Гестингера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана