Нобило: Пресуда Додику била би преседан са великим политичким посљедицама

Срна
Нобило: Пресуда Додику била би преседан са великим политичким посљедицама

Када би Милорад Додик као изабрани представник Републике Српске био проглашен кривим пред Судом БиХ, то би значило да суд дубоко продире у извршну власт, смјењује предсједника ентитета и поништава вољу народа изражену на изборима, што би био преседан са великим политичким посљедицама, оцијенио је Додиков адвокат Анто Нобило.

Нобило је навео да све правне анализе указују на то да "високи представник" Кристијан Шмит форсира фактичке измјене Устава без Уставом прописане процедуре и да је одлучио да помјери свог политичког противника кроз кривични поступак.

"Сам је дописао кривични закон и затражио кривични прогон свог политичког противника. На тај начин је кључне политичке проблеме каналисао у кривични судски поступак и очекује да суд елиминише из политичког живота његовог политичког противника", рекао је Нобило.

Он је истакао да је елиминација политичких противника кроз судске поступке карактеристика аутократских режима.

"Не знам како високи представник мисли да аутократским методама развија демократију у БиХ. Дакле, циљ овог поступка је чисто политички, то јест елиминација Додика из политичког живота БиХ, и то нико не може порећи", рекао је Нобило за "Политику".

Он је навео да у БиХ постоји очит сукоб између Кристијана Шмита и Републике Српске оличене у њеном предсједнику Додику који се своди на питање тумачења Дејтонског споразума и Устава БиХ.

"Све правне анализе указују ми да високи представник форсира фактичке измјене Устава без Уставом прописане процедуре. С друге стране, Додик и руководство Републике Српске покушавају да бране изворни Устав БиХ за који сматрају да је гарант одређене стечене локалне аутономије Републике Српске", рекао је Нобило.

Он сматра да је позадина овог заоштравања у овлаштењима о питању коме припадају природна богатства.

"То су легитимна политичка питања, али их треба ријешити на Уставом и законима прописани начин политичким путем", навео је Нобило.

Његов став и став адвоката Горана Бубића, који такође заступа Додика, јесте да предсједник Републике Српске није учинио кривично дјело и да би суд требало да га ослободи.

Према његовим ријечима, основни правац одбране у поступку који је против Додика покренут због непоштовања одлука Кристијана Шмита је доказивање да Шмит ни по Дејтонском споразуму, а ни по Бонским оваштењима нема могућност да доноси законе, потогово не кривичне, као и да Шмит није изабран у складу са међународним правом.

"Ако суд ипак заузме став да високи представник има право да доноси кривични закон, одбрана ће бити сведена у кривичноправне оквире и доказиваће се да је Додик, евентуално, починио непоштовање одлука високог представника прије него је `Шмитов` закон ступио на снагу. Кривични закон не може ретроактивно дјеловати", појаснио је Нобило.

Он је додао да ће се доказивати да то "непоштовање" нема све потребне карактеристике да би било кривично дјело.

Према његовом мишљењу, степен кривице Додика који само извршава своја уставна овлаштења је мали, а дјело није изазвало штетне посљедице.

Нобило је нагласио да је ријеч о дјелу малог значаја које онда не може уопште да буде кривично дјело и да треба знати да Додика кривично гоне због непоштовања Шмитових одлука, а тај члан кривичног закона написао је Шмит лично.

Он је навео да би се, када би Додик као изабрани представник Републике Српске био проглашен кривим, отворила могућност изрицања мјере забране обављања било које политичке или државне функције и на тај начин он би био елиминисан из политичког живота у БиХ.

"У сваком случају добили бисмо ситуацију да суд дубоко продире у извршну власт и да смјењује предсједника ентитета и тако поништава вољу народа изражену на посљедњим изборима. Био би то велики преседан са исто тако великим политичким посљедицама", сматра Нобило.

Он каже да ће одбрана покушати да докаже да Шмит није именован у процедури предвиђеној међународним споразумима, да високи представник нема законодавна овлашћења и да поступа супротно Уставу БиХ.

Нобило је истакао да су све то прворазредна уставноправна питања на којима почива садашње функционисање БиХ.

Он сматра да је сама чињеница да БиХ и послије 28 година има међународну управу показатељ да модел по коме се управљало БиХ очито није добар, те подсјећа да је након капитулације Њемачке 1945. године окупацијска власт западних савезника трајала свега четири године.

"Дошло је вријеме да се потпуна власт врати народу. Ја увијек искрено вјерујем у снагу народа који преко својих изабраних предтавника могу ријешити сваки проблем у БиХ. Уосталом, власт произилази из народа и припада народу као заједници слободних и равноправних држављана. Не може БиХ ући у ЕУ са високим представником као колонијалним гувернером", закључио је Нобило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана