Ни државне јасле нису више посао из снова

Маријана Миљић Бјеловук
Ни државне јасле нису више посао из снова

БАЊАЛУКА - Јавни сектор у Републици Српској почео је да дијели судбину реалног када је ријеч о недостатку радне снаге, јер се на конкурсе за пријем службеника јавља све мање кандидата, док поједини конкурси пропадну, јер се на њих нико ни не пријави.

Донедавно је таква слика на тржишту рада у Српској била непознаница, јер се на конкурсе за посао у јавном сектору пријављивало и до скоро стотину кандидата. Упућени тврде и да поједини радници махом напуштају државне јасле и прелазе у реални сектор.

У Агенцији за државну управу РС која расписује конкурсе за пријем службеника у органима управе, односно министарства и управне организације, кажу да се коло среће у бези са питањем радне снаге окренуло.

- Примјетан је знатан пад броја кандидата на конкурсима које расписујемо. Раније смо имали и до 80 пријава, сада их је по десетак па и мање. Таква ситуација је вјероватно и због тога што је у посљедње вријеме плата више расла у привреди него у органима управе, гдје је занемарљив раст примања. Углавном је то ријеч о неким ситним усклађивањима - казао је “Гласу” директор Агенције за државну управу РС Александар Радета.

Као примјер навео је да конобар са средњом стручном спремом има око 1.500 марака плату, док са друге стране примања запосленог са завршеним факултетом у органу управе износи око 1.700 марака.

- Државна управа није примамљива ни изблиза како је то било раније. Све је мање квалитетног кадра који се јавља на конкурсе. Имамо ситуацију да је јако тешко наћи информатичаре, посебно програмере. Такође, тешко је наћи раднике у рачуноводству. Дешава се да конкурси једноставно пропадну јер се нико не пријави - нагласио је Радета.

Додаје да поједини радници и напуштају органе управе, јер проналазе плаћенији посао.

- Ниједан адвокат или неко други из правне струке неће доћи да ради из приватног у јавни сектор, док је са друге стране много тог кадра из управе отишло да ради код адвоката, нотара и других - казао је Радета.

Наглашава и да се на конкурсе у органима управе пријављују и они који квалитетом не задовољавају критеријуме да би добили посао.

- Ријеч је о оним који нигдје нису могли да се запосле и траже да се ухљебе вођени мишљењем да у органима управе не морају ништа радити - закључио је Радета.

Завод за запошљавање РС расписује конкурсе за пријем радника у образовним институцијама, али и здравственим установама на којима је такође примјетан све мањи број кандидата.

- Некако се успијева наћи наставни кадар. У једном тренутку дошло је до недостатка наставника за математику и физику, али сада је ту ситуација нешто боља. Највећи проблем су тренутно доктори медицине. Долазили смо у ситуацију да се на нивоу филијале Завода за запошљавање Источно Сарајево путем конкурса траже доктори, а на бироу их једноставно нема или је један пријављени - казао је “Гласу” директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић.

Представници пет синдиката запослених радника у јавној управи најавили су за крај овог мјесеца протесте у Бањалуци, јер тврде да Влада РС није испоштовала споразум који је са њима потписала половином прошле године. Наиме, они тврде да није дошло до реализације четвртог корака из потписаног споразума, односно до раста плате у јавној управи у другом кварталу ове године.

Незапослени, а раде

Александар Радета наводи да на Заводу за запошљавање РС и даље има много људи који се воде као незапослени, али да је сасвим друга слика на тржишту.

- Тај систем евидентирања незапослених требало би довести у ред, јер велики број људи који се налази на бироима ради у Словенији и околним земљама, а долазе овдје и користе фондове. Воде се као незапослени, а у принципу раде - казао је Радета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана