Незапослени, али само на пар дана

Маријана Миљић Бјеловук
Незапослени, али само на пар дана

БАЊАЛУКА - У јеку велике потражње за радницима свих профила, на бирое широм Српске пријављено је и нешто више од 7.000 лица који су остали без посла, а послодавци поручују да то није никакав аларм за узбуну, већ да је ријеч о уобичајеној флуктуацији радне снаге јер поједини само пар дана буду евидентирани као незапослени.

У Заводу за запошљавање РС казали су да су за пет мјесеци ове године на бирое у Српској пријављена 17.494 лица по разним основама.

- Од укупног броја оних који су већ били запослени, њих 7.083 је пријављено на основу останка без посла. Та цифра је скоро идентична као и годину раније, када је за пет мјесеци од укупног броја пријављених лица која су била запослена, 7.086 пријављено по основу останка без посла - казали су “Гласу Српске” у Заводу за запошљавање РС.

Из пословне заједнице поручују да је ријеч о стандардној флуктуацији радне снаге, која прелази са једног на друго радно мјесто, али и евидентираним лицима којима је истекао уговор на одређено вријеме или је, пак, дошло до споразумног раскида уговора.

- Ми данас имамо највећи број запослених од када постоји Српска и најмањи број незапослених од њеног настанка. Тако да је у суштини ријеч о људима који флуктуирају на тржишту рада. Разлог пријављивања на биро може бити прелазак из једне у другу фирму. Ти људи се евидентирају као незапослени свега дан, два или пет прије него што се запосле код другог послодавца - наводи директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић и додаје да ће у Српској бити настављен пад незапослености јер велики број лица и даље одлази у иностранство.

Он наглашава да су и поједини програми подршке запошљавању довели до пријављивања људи на бирое.

- То су урадили само како би остварили подстицај Завода за запошљавање. Та ситуација се десила крајем фебруара ове године када смо имали нагли раст броја незапослених са 68.000 на 71.000 или 72.0000 лица. Поједини су дали отказ да би се пријавили за те подстицаје, док неки нису ни били у радном односу, па су се пријављивали, а неки су били у сивој зони, односно ван евиденције - наводи Аћић.

Послодавци у Српској већ неколико година имају проблема са недостатком радника готово свих профила, од возача до конобара. Тако већ дуже имамо раднике из Турске које раде на градилиштима, а послодавци поручују да ће их ускоро бити у свим браншама, као и људи из Индије или Бангладеша.

Скинуте квоте

Савјет министара БиХ требало је у сриједу да разматра приједлог одлуке о утврђивању годишње квоте радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ за ову годину. Из Савјета министара поручили су да је та тачка скинута са дневног реда, али нису навели због чега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана