Скандалозан говор имама из Козарца: Свети Сава је зачетник фашизма, СПЦ је секта (VIDEO)

ГС
Скандалозан говор имама из Козарца: Свети Сава је зачетник фашизма, СПЦ је секта (VIDEO)

ПРИЈЕДОР - Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу код Приједора, Амир ефендија Махић одржао је скандалозан говор, не кријући мржњу према Српској православној цркви и првом српском просветитељу, називајући Светог Саву зачетником фашизма, а СПЦ сектом.

Он је одлучио да баш на Савиндан, 27. јануара, “оспе паљбу”, према том српском светитељу, преноси портал 24седам.

- Данас је Савиндан. Старија генерација ће то знати, ови млађи можда рјеђе и хвала Богу да је тако. Када је у питању овај дан и у њему спомен на једног од чиновника СПЦ, желим рећи неколико ријечи о овом дану и том појединцу. Наиме, тзв. Свети Сава како га православни свијет зове на подручју ужег дијела Балкана на којем живимо, јесте један Растко Немањић који је рођен у једној породици и његов рођени брат је био крунисан за српског краља. Веома контраверзна личност, у нашем југословенском подручју презентован као просветитељ. Старије генерације се сјећају да је чак и у вријеме комунизма он представљан као просветитељ и особа која је донијела свјетло науке на ове просторе. То ни најмање  никада није било тачно. Увијек је то као једна ноторна лаж потурано овдашњем човјеку – рекао је Махић.

Он се ту није зауставио него је Српску православну цркву назвао  сектом.

- Шта је с друге стране, из угла православаца из других дијелова свијета, тај човјек? То је човјек на чијем учењу и идеологији је зачета једна секта, коју ми овде добро познајемо. То је српска православна секта. То је у основи секташко учење православља које нема са изворним хришћанским и православним учењем основне повезнице које би требало да има - казао је Махић.

Главни имам Меџлиса ИЗ-а у Козарцу је затим оптужио светосавско учење за нациоанлизам.

- Двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље, које исповједају православци у Босни, јесте утемељено на двије тешке ствари. Прва је национализам. То вам је црква или црквено учење које заговара национализам, што нема никакве везе ни са Исусом, ни са било каквим црквеним учењем које у својој основи руши све националистичке идеологије и хришћане сматра једнаким. Православље каквим га светосавље познаје, не сматра их истим. Зато ћете имати једног православца који се нађе у овим светосавским државама да би скоро требало да промијени вјеру да би био правослвац по њиховом калупу – казао је он.

“Светосавље се темељи на фашизму”

Имаму ни то није било довољно, него је оптужио Светог Саву за, ни мање ни више, него фашизам.

- С друге стране је утемељење на фашизму. Спомињани Растко којег зову тако како га зову, по том његовом монашком имену Сава, је био зачетник идеологије мржње према другоме. Узмите његова основна дјела. Читава његова дјела се заснивају на проклињању између осталог онога што је повезница са исламом и муслиманима. Он је све настојао оцрнити православном свијету и са друге стране све је то проклињао као нешто ђаволско присутно у људима и људском роду. Када би човјек имао времена да се посвети тим будалаштинама које проповиједају, ми можемо наћи апсолутне корјене овоме фашизму који ми данас живимо од стране наших комшија и геноциду који се овдје десио. Ту су темељи и од тога преко познатог црквеног лика, који је опет потуран као просвјетитељ, и његовог Горског вијенца. Могли бисмо заиста доћи до тога да цјелокупно то учење има одређене поставке који могу нама јаснијим учинити зашто се односе тако према муслиманима – рекао је главни имам Меџлиса ИЗ-а у Козарцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана