Несрећа у Добоју упозорава: Круг на рингишпилу је попут руског рулета

Анита Јанковић Речевић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА, ДОБОЈ - Родитељи и малишани који посјећују луна-паркове морају бити увијек на опрезу, јер и круг на рингишпилу може бити кобан, будући да овакви центри забаве, који током љета ничу на сваком ћошку, махом не посједују дозволу надлежних, нити их ко контролише, а под знаком питања је и исправност машина чија атестирања углавном зависе од воље власника.

Да се игра у трену ока може претворити у несрећу свједочи случај из Добоја, гдје се у понедјељак у градском Парку народних хероја током вожње преврнуо рингишпил, при чему је четворо дјеце повријеђено. 

Према оцјени очевидаца, слике на терену, као и јауци мајки и очева који су извлачили дјецу испод металне конструкције рингишпила, били су језиви. 

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ

На лицу мјеста нашао се репортер добојске ZOOM TV Перо Шарчевић, који је испричао да је у једном моменту док је извјештавао са концерта пјевачице Леонтине Вукомановић, зачуо лом, након чега је услиједила стравична вриска родитеља чији су малишани били на рингишпилу у тренутку рушења. 

- Посебно је било потресно слушати како мајке дозивају дјецу. А сломио сам се када сам на рукама очева видио дјецу. Импресиониран сам нашим грађанима који су рукама подигли конструкцију да би дјеца била извучена. Радили су сложно и заслужују све похвале, као и присутни млади полицајци и Хитна помоћ, која је стигла веома брзо... Не поновило се више никада - испричао је Шарчевић.

Хитну медицинску помоћ у добојском Дому здравља добило је четворо малишана, од којих је троје упућено у болницу, а код једног малољетника нису констатоване повреде па је пуштен кући. 

У болници “Свети апостол Лука” у Добоју рекли су за “Глас” да је двоје дјеце примљено у Службу за хирургију, док је једно дијете амбулантно прегледано и збринуто у Служби за оториноларингологију.

- Радило се о лакшим повредама и нико није био животно угрожен. Двоје дјеце је задржано у нашој установи, док је треће дијете пуштено на кућно лијечење - рекли су у добојској болници. 

Након немилог догађаја полиција је у понедјељак увече због сумње да је извршио кривично дјело изазивање опште опасности ухапсила Добојлију Б. Ј., који је управљао рингишпилом. 

- Б. Ј. ће данас бити предат у надлежност Окружног јавног тужилаштва Добој, уз извјештај о извршеном кривичном дјелу. Увиђај, којим је руководио дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој, биће настављен уз присуство вјештака машинске струке - саопштено је јуче из Полицијске управе Добој. 
Грађани Добоја кажу да је било питање дана када ће се несрећа десити. Навели су да је квалитет рингишпила био под знаком питања, израђен ручно те да су се на њему дјеца вртјела годинама. 

Причају да је спорни рингишпил углавном био стациониран у главном градском парку у Добоју, а коришћен је и за вашарске потребе на различитим локацијама. 

РАД БЕЗ ДОЗВОЛА

Први човјек Добоја Борис Јеринић каже за “Глас” да власник рингишпила није имао дозволу за рад у градском парку. 

- Немам информацију да ли је рингишпил био исправан или не. Дозволе није било, нити се могла добити за градски парк. Рингишпил је, колико ми је познато, постављен недавно, јер зими не ради. Инспектори, који су задужени за контролу таквих ствари, нису га контролисали и контрола је била у плану. На сву срећу, сва дјеца су збринута и добро су, обишао сам њих и родитеље - кратко је рекао Јеринић. 

Овакве несреће у Српској и БиХ нису ријетка појава. У љето 2019. године у Какњу троје малољетника је повријеђено када је рингишпил препун дјеце почео неконтролисано да се креће, а корпе у којима су били малишани су се заротирале и закачиле за дрво. 

Исте године у Лопарама је дошло од пада рингишпила када је више особа повријеђено. Четири године касније до несреће је поново дошло у Лопарама, када је 20-годишња дјевојка пала с рингишпила, након чега је хоспитализована.

Нажалост, 2020. године у Рогатици несрећа у забавном парку окончана је смртним исходом. Петнаестогодишња дјевојчица преминула је у болници у Горажду, гдје је довезена након пада са рингишпила. 

Прије мјесец у паду с рингишпила у Љубушком повриједило се неколико особа, а троје лица морало је бити задржано на болничком лијечењу.

Ко је у Републици Српској одговоран за постављење рингишпила и сличних машина намијењених забави питали смо Инспекторат РС у којем наводе да су власници приликом постављања забавних паркова обавезни да прибаве потребне дозволе органа јединице локалне самоуправе на чијој територији планирају да бораве одређено вријеме. 

- Имајући у виду да је ријеч о покретним објектима, који често мијењају локације те да законом није прописана обавеза нити власника, нити јединице локалне самоуправе да обавјештавају Инспекторат РС о промјени тренутне и планираним локацијама, не располажемо информацијама о премјештању предметних објеката, нити у оквиру својих надлежности учествујемо у поступку издавања дозволе за њихово постављање - рекли су у Инспекторату Српске. 

Појаснили су, с обзиром на то да је ријеч о објектима који се по потреби демонтирају да би били премјештени на другу локацију, да су субјекти који обављају ову врсту дјелатности дужни приликом сваког монтирања прибавити употребну дозволу издату од овлашћене лиценциране куће.

- Јединице локалне самоуправе у свом саставу имају контролне органе који у сваком тренутку приликом издавања наведених дозвола могу провјерити да ли су испуњени сви потребни услови - додали су у Инспекторату. 
И судски вјештак за машинство Ђоко Арсенић каже за “Глас” да рингишпили морају имати пројектну документацију и атесте да би били пуштени у рад. 

- Власник рингишпила мора имати све потребне папире, ко је радио објекат, ко је варио, сваки вар мора имати атест. Употребна дозвола се тражи када се прикупе сви атести, а издају је службе заштите на раду. Током каријере нисам се сусретао са вјештачењем рингишпила и сличних машина, али прво и основно је да техничка документација буде уредна - рекао је Арсенић. 

НЕМА КО ДА ИЗДА АТЕСТ

У једној лиценцираној кући, која има дозволу за атестирања средстава рада, односно радних машина, алата, уређаја кажу да, према њиховим сазнањима, нико у Српској нема акредитацију за атестирање рингишпила и сличних уређаја који се користе у забавним парковима. 

- Ми средства рада прегледамо у електро и машинском смислу, све његове заштитне компоненте, на основу чега издајемо употребну дозволу. Рингишпили не потпадају под средства рада и према нашим сазнањима нико нема овлашћење да даје лиценце за њих. Проблем је што су већина тих машина за забаву ручни радови, машине које нису настале у фабричким погонима, према стандардима безбједности и струке - додали су у лиценцираној кући. 

Да се премало води рачуна о исправности уређаја за “Глас” су потврдили и власници једног луна парка из БиХ. 

- Имамо електричне аутомобиле с којима свако љето будемо на игралишту једне школе у Градачцу, а дозволу добијамо од те образовне установе. Атестирање нам је радио један машински инжењер из Модриче, али он је умро, а посао је наводно требало да преузме његов зет. Да бисмо заштитили себе сами контролишемо редовно исправност како знамо - рекли су кратко из овог луна-парка.

ВИЈЕК ТРАЈАЊА

Ђоко Арсенић каже да рингишпили и дуги слични објекти за забаву могу имати вијек трајања и по неколико деценија. 

- Могу радити и по 30, 40 година, али је важно да се на сваке три године врши атест, да се редовно контролишу да би било утврђено да су исправни и безбједни за употребу - казао је Арсенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана