Нешић: Уставни суд одлучује по принципу "само нека је против Срба"

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Уставни суд БиХ нема правила када су Срби и Република Српска у питању, већ одлучује по принципу "само нека је против Срба", па тако је и одлука да укине одредбе Декларације Народне скупштине о враћању надлежности у супротности са Уставом БиХ, оцијенио је лидер ДНС-а Ненад Нешић.

Нешић је навео да је одлука Уставног суда БиХ да укине одредбе Декларације Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности и закључке у вези са Информацијом о преносу надлежности у потпуности у супротности са Уставом БиХ и прописаним надлежностима Уставног суда БиХ.

"Овим је настављена пракса да Уставни суд БиХ прави преседане када је у питању Република Српска и инаугурише себе у уставотворца", рекао је Нешић коментаришући јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ.

Према његовим ријечима, ова апелација је морала бити одбачена као недопустива, саопштено је из ДНС-а.

Ово је други пут послије Дејтона да је Уставни суд БиХ одлучивао о нечему што није општи акт, односно устав или закон, каже Нешић и подсјећа да је раније као недопуштене одбацио све апелације које су се односиле на подзаконске акте.

"Доношење другачије одлуке у овом случају је преседан и неуставна одлука", истакао је Нешић.

Нешић је напоменуо да Устав БиХ прецизно прописује да Уставни суд БиХ има надлежност да одлучује у споровима између БиХ и ентитета и одлучује да ли је неки члан устава или закона ентитета у сагласности са Уставом БиХ.

Он је подсјетио да је први преседан направљен да би се оспорила инвестиција Републике Србије у хидроелектранама "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини.

"Када су Срби и Република Српска у питању, очито је да Уставни суд нема правила и да одлучује по принципу – само нека је против Срба. Да није тужно било би смијешно да се један декларативан акт проглашава неуставним. То је равно забрани слободе мишљења", оцијенио је Нешић.

Волио би, каже, да види у којој одредби Устава БиХ пише да се пренијете надлежности не могу вратити.

Уставни суд БиХ јуче је у Сарајеву утврдио да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредби Декларације и Закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана