Нема заражених међу осуђенима са простора бивше Југославије

Срна
Нема заражених међу осуђенима са простора бивше Југославије

ХАГ - Механизам за међународне кривичне судове у Хагу саопштио је да ниједан од 20 осуђених за злочине у бившој Југославији, који издржавају казне у затворима у 11 европских земаља, није заражен вирусом корона.

О томе су затворске власти тих земаља обавијестиле Кармел Агиус, предсједника судског Механизма, правног насљедника Хашког трибунала.

У Естонији казну затвора издржавају Милан Лукић, Милан Мартић и Драгомир Милошевић, у Данској Радослав Брђанин, Радивоје Милетић и Небојша Павковић у Финској, Миломир Стакић у Француској, Горан Јелисић у Италији, Властимир Ђорђевић, Станислав Галић, Драгољуб Кунарац и Вујадин Поповић у Њемачкој, Средоје Лукић у Норвешкој, Радислав Крстић, Сретен Лукић, Мићо Станишић и Стојан Жупљанин у Пољској, Мирослав Брало у Шведској, Јадранко Прлић у Великој Британији и Бруно Стојић у Аустрији.

Агиус је од власти тих земаља затражио информације о томе шта су предузеле у превенцији ширења заразе међу затвореницима, као и да га сваке двије седмице, до јуна, извјештавају о стању, преносе београдски медији.

У хашком притвору налазе се бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић и бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић.

Наставак рада суда у Хагу оквирно је планиран за јуни. У току је поновљено суђење Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, који се налазе на привременој слободи у Србији.

Расправа о жалбама на првостепену пресуду Младићу одгођена је средином марта, јер је генерал био подвргнут операцији. Нови термин за расправу биће накнадно одређен.

Караџић, који је осуђен на доживотни затвор, чека да из хашког притвора буде пребачен на издржавање казне у некој од европских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана