Нека је на част онима који ћуте: 30 година од некажњеног злочина у Скеланима

ГС
Нека је на част онима који ћуте: 30 година од некажњеног злочина у Скеланима

СРЕБРЕНИЦА - Док је Републике Српске и њених институција, злочин у Скеланима неће бити заборављен, а српски народ никада неће престати тражити правду, поручено је данас у Скеланима код Сребренице гдје је је обиљежено 30 година од убиства 69 мјештана овог насеља које су побиле муслиманске јединице из Сребренице 16. јануара 1993. године.

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким логорима, а њих четворо још се воде као нестали. Мост преко којег се цивилно становништво једино могло пребацити и побјећи у Србију у Бајину Башту био је под сталном снајперском ватром, па је у покушају бјекства, на мосту и у његовој близини настрадало највише цивила.

На скеланском мосту смрти убијени су многи у засједи. Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 12 година. Да ли су они били легитимни војни циљ - пита мајка ова два убијена али никад заборављена дјечака.

Данас су се код Централног спомен обиљежја окупили многобројни чланови породица погинулих, делегације и пријатељи положивши вјенце на мјесту гдје је исклесано 305 имена, страдалих у Скеланима од 92. до 95. године.

За бројне масовне злочине које су муслиманске снаге починиле над Србима у Подрињу, па и за ове у Скеланима ни након 30 година нико није одговарао.

Страшно је било тог дана, присјећа се Здравко Живановић који је рањен, у Скелане је из неколико праваца из Сребренице упало око 2.500 припадника муслиманских оружаних формација.

- Нисмо имали куда. Борили смо се колико смо могли - истакао је Здравко Живановић из Скелана.

Бранимир Којић из Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Сребреница истакао је да је народ побијен само зато што је био православни.

- Нека је на част ономе ко ћути јер су и дјеца убијана, а ми сви знамо ко их је убио, сви су уплетени и тужилаштво које не процесуира - поручио је начелник општине Сребреница Младен Грујичић, преноси РТРС.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић рекао је да Српска никада неће одустати од борбе за истину и правду када је ријеч о злочинима које су припадинци такозване Армије БиХ починиле над Србима у Скеланима код Сребренице, а за које нико није одговарао.

- Ако овоземаљски суд не казни злочинце, они неће побјећи од Божјег суда и казне - рекао је Ранкић.

Навео је да су „за ове злочине одговорне хорде Насера Орића које су на данашњи дан напале Скелане, Кушиће, Ћосиће и околна села палећи, газећи и убијајући без милости све пред собом”.

- Срби из Скелана код Сребренице које у протеклом рату нису мимоишла звјерска убиства која су припадници муслиманских снага вршила над немоћним цивила и овдје као и у остатку средњег Подриња и данас могу посвједочити да се злочини у протеклом рату на овом простору не могу свести само на неколико дана јула 1995. године - изјавио је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Којић је рекао да то што и даље нема сатисфакције за жртве и њихове породице крајње потврђује безобзиран и безобразан однос према српским страдалницима, као и према Србима у БиХ уопште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана