Народна скупштина Српске: Подршка Србији у одбрани права на опстанак српског народа на Космету

Срна
Народна скупштина Српске: Подршка Србији у одбрани права на опстанак српског народа на Космету

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске поздравља право Србије да брани право на опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанаци и њихове власти одлуче за употребу насиља, наводи се у приједлогу резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије, који би парламент Српске требало да разматра наредне седмице.

Резолуцијом, чији је предлагач предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, поздравља се и право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, као права која јој нико нити може оспорити нити одузети.

Осим тога, осуђује се константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од косовских Албанаца и њихових власти.

Резолуцијом се позивају представници међународне заједнице да озбиљно осуде кршење људских права Срба и неалбанског становништва на Косову, укључујући и осуду недавне прекомјерне употребе силе косовске полиције приликом насилног уласка у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, усљед чега је повријеђено више Срба.

Такође, позивају се представници међународне заједнице да спријече присвајање и уништавање српске културне баштине на Косову.

Подржавају се напори Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета који је загарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

У тексту приједлога резолуције апелује се да дипломатски представници Европске уније и САД изврше већи притисак на косовске Албанце да се примијени Бриселски споразум у којем се предвиђа успостављање асоцијације/заједнице општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову.

Истиче се да се сви спорови између српског и албанског народа морају рјешавати мирним путем уз поштовање достојанства сваког народа.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске раније је одлучио да редовна сједница парламента буде одржана у уторак, 6. јуна, са почетком у десет часова.

У приједлогу дневног реда, који је утврдио Колегијум, налази се 19 тачака, међу којима је и приједлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана