Начелници бесмртни на референдуму

Анита Јанковић
Начелници бесмртни на референдуму

Шипово - Први човјек Шипова Милорад Ћирко четврти је начелник општине у РС који је преживио покушај опозива, а спасили су га суграђани указавши му повјерење на референдуму.

Ћирко се тиме придружио групи бесмртних начелника чији је опозив покренут послије локалних избора одржаних 20012. године. У Републичкој изборној комисији казали су да је референдум у Шипову пети од посљедњих локалних избора, а опозван је само један начелник.

- Начелници нису опозвани на референдуму у Кнежеву, Језеру, Котор Варошу и сад Шипову. Смијењен је једино лани начелник Источног Дрвара - рекао је предсједник Републичке изборне комисије Оливер Благојевић.

Према прелиминарним резултатима право гласа на референдуму у Шипову искористило је 5.341 или 49,32 одсто гласача, а важећих је било 5.166 листића. Повјерење начелнику указало је 2.799 гласача, док је 2.379 било за опозив.

Одлуку о референдуму донијела је нова скупштинска већина у Шипову који су формирали СНСД и ДНС. Ћирко, кадар НДП-а којем су суграђани пети пут поклонили повјерење, истиче да је побиједила воља народа, правда, морал и обичан човјек.

- Овај референдум је био беспотребан јер је само створио трошкове. Говорио сам одборницима да се опозивом ништа неће промијенити и да ће народ опет избрати мене. Предлажем да се новац спискан на референдум одбије од плата одборника, а не да га плаћамо из буџета општине - каже Ћирко наводећи да је референдум коштати између 30.000 и 40.000 марака.

Предсједник Општинског одбора ДНС-а Драгољуб Вујковић сматра да су грађани донијели погрешну одлуку гласавши за останак Ћирка.

- Повјеровали су његовим лажима. Причао је приче да је угрожен, оптуживан, а није споменуо у каквом стању је општина. Влада велика незапосленост, привреда је слаба, нема капиталних инвестиција, а новац се троши мимо одлука скупштинске већине. На дјелу је самовоља - рекао је Вујковић.

Он је устврдио да је Ћирко многим грађанима обећао запослење, куле и градове како не би гласали за његов опозив.

- Њега не интересује добробит грађана, већ само његова плата која је већа од 4.000 марака - додаје Вујковић.

Додао је да је циљ коалиције СНСД-ДНС јачање сарадње са Владом РС.

- Наша политика није окретање Сарајеву и Бакиру Изетбеговићу као што то чини Ћирко. Зато су Бошњаци били први на бирачким мјестима како би му пружили подршку - истакао је Вујковић.

Ћирко каже да то што сарађује са институцијама БиХ не значи да је окренут Сарајеву.

- Ако се узме у обзир моја ратна историја јасно је да не могу бити окренут Сарајеву - каже Ћирко.

Спуштањем завјесе на референдум у Шипову не значи и крај покушаја промјене начелника. Први ће на тест начелник Милића Живојин Јурошевић. Референдум на којем ће се његови изјаснити о иницијативи за опозив биће одржан 28. јуна. Фотеља се дрма и начелнику Српца Драги Ћирићу с обзиром на то да је нова скупштинска већина усвојила одлуку о покретању процедуре за његов опозив. Без подршке у парламенту остао је и начелник Градишке Зоран Латиновић, али одлука о опозиву још није донесена.

Политиколог Владе Симовић каже да је опозив начелника легитимна и демократска процедура и једини исправан  пут за рјешавање кризе власти на локалном нивоу између начелника и скупштинске већине.

- Када настане криза на локалном нивоу најбољи одговор је референдум гдје се види воља бирача. Колико год да кошта општине, референдум није скуп јер демократија не може бити скупа - каже Симовић.

Начелници који су преживјели референдум

 

Боре Шкељић, Кнежево

Пракса је у свим општинама гдје су покретани референдуми показала да су били беспотребни и штетни. Био сам убијеђен да ћу изаћи као побједник, а референдум је само створио негативна атмосферу.

 

Далибор Вучановић, Котор Варош

Референдум није добро рјешење, јер се тиме беспотребно троши вријеме и новац. Одборници могу да раде шта хоће и не сносе никакву одговорност, а послије је тешко наставити сарадњу са њима.

 

Милорад Ћирко, Шипово

Референдум је био беспотребан јер је само створио трошкове. Говорио сам одборницима да се опозивом ништа неће промијенити и да ће народ опет избрати мене.

 

Душан Шајић, Језеро

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана