На граници падају и убице и ситни лопови

Ведрана Кулага
На граници падају и убице и ситни лопови

Бањалука - На граничним прелазима БиХ од почетка године ухапшено је чак 180 особа за које је утврђено да их потражују судови или полицијски органи због готово свих врста кривичних дјела.

У цијелој прошлој години службеници Граничне полиције БиХ су ухапсили 477 особа.

Гранични полицајци су у првом полугодишту 2017. посезали за хапшењима најчешће због разбојништава, крађа и туча, али је међу ухапшенима било и осуђени или оптужених за убиство, силовање насиље у породици, злоупотребу положаја или фалсификовање. Подаци Граничне полиције БиХ показују да су под лупу закона долазили млади, старији, жене, мушкарци, држављани БиХ и странци.

Један од посљедњих случајева био је на тузланском аеродрому гдје је ухапшен држављанин БиХ кога је потраживао суд у Сарајеву због покушаја разбојништва, а у Тузлу је стигао летом из Векшеа. Због фалсификовања исправе до одредишта није стигла ни држављанка Шведске за коју је провјерама утврђено да је потражује суд у Бихаћу, а ухваћена је при уласку у БиХ на прелазу Изачић. Један држављанин Хрватске је ухапшен на граници јер је га је потраживао ливањски суд због изазивања расне и вјерске мржње, раздора или нетрпељивости.

Летом из Београда стигао је мушкарац за кога је провјерама утврђено да је тражен због шумске крађе. Починилац тешких случајева разбојништва и крађе лишен је слободе у Зворнику, а у Градишци је пао држављанин БиХ којег је добојско правосуђе тражило због оштећења туђе ствари.

У Требињу је лишен слободе држављанин БиХ кога је суд у Зворнику тражио због силовања, док је у Орашју ухапшена особа за којом је полиција у Бијељини расписала потјерницу због пријетње убиством. Граничари су у Градишци пресјекли пут особи која је била тражена због обљубе над немоћним лицем, а у Костајници особи која је била у регистру због насиља у породици.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Марио Караматић каже да Гранична полиција чији рад надзиру подиже квалитет дјеловања.

- У последње двије-три године направили су искорак и постају једна од бољих полицијских агенција у БиХ, а то се види из њихових резултата када је ријеч о заплијењеној дроги и заустављању лица која траже истражни органи - истакао је Караматић.

Возила и дрога

Службеници Граничне полиције БиХ од почетка ове године су одузели и неколико возила и то махом јер су уочене преправке броја шасије.

Откривене су и фалсификоване возачке дозволе, док је на сарајевском аеродрому раскринкан држављанин Турске који је сакрио марихуану у држачу тоалет-папира и футроли за шатор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана