На двије дионице аутопута Сарајево-Београд биће 63 моста

Танјуг
На двије дионице аутопута Сарајево-Београд биће 63 моста

БЕОГРАД - Двије дионице будуће аутопута која ће повезивати Београд, Бањалуку и Сарајево, према пројекту Саобраћајног института ЦИП, имаће 63 моста, 13 надвожњака и 22 тунела.

Саобраћајни институт ЦИП израдио је цјелокупну пројектну документацију за двије дионице аутопута Сарајево-Београд, и то Кузмин-Сремска Рача с мостом преко Саве дужине 18 километара и Пожега-Котроман дужине 61 километар.

На обје дионице планирана су укупно 63 моста збирне дужине 14,5 километара, јавља Тањуг.

С главним извођачем радова, турском компанијом Тасџапи 8. октобра договорено је да ће та компанија директно уговорити с ЦИП-ом комплетну пројектну документацију и за дијелове аутопута кроз Босну и Херцеговину.

На дионици Пожега-Котроман биће изграђена и 22 тунела чија је укупна дужина 12,7 километара, а сваки ће имати по двије цијеви – једну за сваки смјер вожње, као и 13 надвожњака у збиру дугачких више од 1,5 километара, а пројектна брзина за ову дионицу је 100 километара на сат.

Од Кузмина до Сремске Раче биће и тридесетак малих мостова преко мелирационих канала, чија ће укупна дужина бити 500 метара, а дозвољена брзина возила је, према пројекту, до 130 километара на сат.

За ту дионицу пројектована је и изградња заједничког савременог граничног прелаза на србијанској страни с комплетном инфраструктуром.

Градња аутопута службено је почела крајем августа на дионици Сремска Рача-Кузмин, а рок изградње је двије и по године.

Укупна вриједност изградње обје дионице на територију Србије је око 1,05 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана