На »бијелом хљебу« 46 посланика

Срна
На »бијелом хљебу« 46 посланика

Сарајево - Укупно 46 посланика из бившег сазива Представничког дома федералног Парламента тражило је да им након истека мандата буде исплаћиван такозвани "бијели хљеб", односно поднијели су захтјев да искористе законско право на примање плате у трајању од годину дана и након истека мандата.

Посланици су своје захтјеве, у складу са процедурама, поднијели Административној комисији Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ која их је разматрала и у складу са Законом о платама и накнадама у органима власти ФБиХ одобрила примање плата. 

Портал "Кликс" подсјећа да, у складу са законом, изабрани функционери и носиоци извршних функција након престанка обављања јавне функције, а до заснивања новог радног или уговорног односа или до испуњавања услова за пензију, имају право на накнаду плате коју су остварили док су обављали функцију у трајању од 12 мјесеци. 

У Административној комисији наводе да ово није коначан број оних који ће примати "бијели хљеб", будући да ће, вјероватно, један број бити именован на друге функције, тако да ће тамо примати плату.

Иако су то на фебруарским протестима прошле године демонстранти тражили, "бијели хљеб" никада није укинут, односно није дошло до измјене Закона, мада су у свим странкама истицали да су спремни да усвоје измјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана