Морају расти и плате у реалном сектору

Вељко Зељковић
Морају расти и плате у реалном сектору

БАЊАЛУКА - Одлука Владе Српске да од јуна ове године повећа плате запосленима у просвјети, здравству и полицији, али и додијели једнократну помоћ демобилисаним борцима и пензионерима, у крајњем кораку ће утицати на повећање обима крајње потрошње, веће приходе од ПДВ-а, али и стандард грађана.

Каже ово за “Глас” извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT Саша Грабовац, наводећи да су посљедњи потези Владе оправдани и добри, а поготово ако се узме у обзир социјални статус грађана у односу на европски просјек, али и чињеницу да ће најављено повећање плата довести и до веће потрошње.

Он, међутим, упозорава да, и поред свих позитивних економских показатеља из прва три мјесеца ове године, сваком повећању трошкова, па и оваквом које је оправдано, треба опрезно приступити, јер је економска ситуација у Српској, али и у остатку свијета, још неизвјесна. 

- Наравно, треба се више посветити и реалном сектору, који је носилац свих привредних активности. Мора се наћи начин да се и послодавцима помогне да што безболније премосте овај период и створе услови да се и у овом сектору повећају плате - додао је Грабовац. 

Слично мишљење дијели и економски аналитичар Предраг Дудуковић, наводећи да послодавци нису у прилици да повећавају плате у садашњим околностима.

- Бојим се да ни најављено повећање неопорезивог дијела плате неће много помоћи. Неопходне су системске мјере. Треба смањити бирократски апарат и додатно растеретити привреднике разних непотребних намета - каже Дудуковић.

Премијер РС Радован Вишковић је, након јучерашњег састанка са предсједником Савеза синдиката Ранком Мишић, најавио да Влада планира да већ почетком маја покрене преговоре са партнерима за повећање плата, а оно би се примјењивало већ од јуна ове године.

Он је овом приликом указао и да, упркос неповољним глобалним околностима узрокованим пандемијом, Српска биљежи позитивне економске показатеље, укључујући и раст броја запослених и значајно повећање прихода од директних пореза. Током прошле године, како је навео, запослено је готово 2.000 радника више у односу на 2019. годину, док је у прва три мјесеца ове године приход од пореза и доприноса на плате повећан за 44 милиона марака. Рекао је и да је из буџета Српске од избијања епидемије исплаћено 218 милиона марака помоћи разним секторима. Мишићева је поздравила најављено повећање плата, те истакла да би се требало размишљати да, упоредо с тим, дође и до повећања износа најниже плате.

И вршилац дужности предсједника Удружења пензионера Слободан Брдар јуче је захвалио Вишковићу, истичући да је одлука о додијели једнократне помоћи више него добродошла у вријеме док се пензионери припремају да обиљеже предстојеће празнике.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић је пак истакао како је основни циљ јавног позива о додјели једнократне помоћи борцима да буде установљен тачан број демобилисаних бораца који се налазе у стању социјалне потребе јер се без тога, како је појаснио, не може обавити ниједно планирање.

- Намјера Владе и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата је да ово не буде једина врста помоћи и једини јавни позив у току ове године - поручио је Савчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана