Момировић: Србија и БиХ да граде моћан економски савез, а не да се прича о прошлости

Срна
Foto: Танјуг

НОВИ САД - Министар спољне и унутрашње трговине Србије Томислав Момировић изјавио је да ће се Србија борити да повеже тржишта у региону и штити своје интересе, али да се прича о темама из прошлости умјесто о томе како Србија и БиХ треба да граде моћан економски савез са три милијарде евра трговинске размјене.

”Принуђени смо да се бавимо темама из прошлости, али нећемо дозволити и супротставићемо се понижавању нашег народа и државе”, рекао је Момировић у Новом Саду на конференцији “Један регион - једно тржиште: Корак ка заједничком тржишту ЕУ”.

Он је изразио наду да ће људи из региона то препознати и да ће бити партнери, да неће стављати свој политички кредибилитет да би прали неке свјетске неправде и да ће се окренути својим пријатељима у региону и српском народу који пружа руку свима.

На скупу, којем су присуствовали и министар привреде Србије Слободан Цветковић и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, Момировић је истакао да су велики изазови који постоје у Европи и свијету.

“Ако се не будемо држали и не будемо ставили фокус на интересе наших народа да заједнички градимо економију целог региона, бићемо у великом проблему”, рекао је Момировић.

Он је нагласио да је Србија јако много инвестирала да приближи народе на Балкану и да повеже њихове економије како би заједнички градили бољу будућност, пренијела је РТВ.

Момировић је додао да Влада Србије снажно подржава приватни сектор и вјерује у слободан проток људи и роба, јер једноставно без тога нема развоја и будућности.

“Циљ нам је да радимо на заједничком тржишту, како каже ова конференција жЈедан регион - једно тржиштеж. Тржиште је кључ и ресурс. Србија и БиХ имају размену приближно три милијарде евра, то је моћан капитал. Желимо отварање нових фабрика, боља радна места за грађане, нове технологије и више инвестиција”, рекао је Момировић.

Цветковић је истакао да је привреда Србије доживјела изузетну трансформацију у претходних 12 година, те да је Србија централна држава иницијативе Отворени Балкан”.

“Све што се десило по питању директних страних инвестиција, смањења броја незапослених, капацитета привреде и количини произведених производа, Србија је практично сама себи постала тесна. У том смислу је битно да се интегришемо у тржиште западног Балкана”, рекао је Цветковић.

На скупу су говорили и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, војвођански секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана