Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета Црне Горе: Од чојства и јунаштва ништа није остало

Вељко Зељковић
Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета Црне Горе: Од чојства и јунаштва ништа није остало

Одлука Владе коју предводи премијер Милојко Спајић, да Црна Гора подржи усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, преставља сраман, али и очекиван чин од стране актуелне власти.

Каже ово за “Глас Српске” предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић поручујући да се и овог пута показало да се кључне политичке одлуке доносе мимо воље и мишљења већинског народа у Црној Гори, већ уз диктат појединих западних земаља.

-  Све ово је врло тешко пало српском народу у Црној Гори. Ми смо изузетно несрећан народ, вјероватно и најнесрећнији у региону. Остали Срби, из других држава знају своје политичке непријатеље, који су извана, док ми у Црној Гори морамо да страхујемо од власти које смо изабрали. Они су преко ноћи заборавили своја обећања и поруке, варајући грађане које су им омогућили да буду то што јесу данас. И то се безочно и подмукло ради, а о чему свједочи и ова подршка поменутој резолуцији. Окрећу се туђим интересима, запостављајући српске, али и чојство, културу и традицију људи са ових простора - поручио је Вуксановић.

ГЛАС: Због чега је премијер Милојко Спајић донио једну овакву одлуку, знајући да ће она наићи на противљење српског народа у Црној Гори? Чиме се руководио, којим мотивима?

ВУКСАНОВИЋ: Нема мотива. Он је на то мјесто устоличен гласовима представника српских партија у Црној Гори, које су му тада вјеровале. Али он је само наставио са политиком свог претходника Мила Ђукановића, који је ову земљу 30 година држао несрећном, на све начине ниподаштавајући положај Срба и Српске православне цркве. Мислим да смо у овој читавој причи испали наивни вјерујући његовим обећањима које је давао. Вјеровали смо да долазе нека боља времена, али преварили смо се. Садашња власт је готово иста као претходна, јер подржава независност Косова и улазак Приштине у Савјет Европе. Наравно, ту је и увођење санкција Русији, а сада и ова резолуција, која је класични политички памфлет. И то је све рађено мимо воље српског народа у Црној Гори.

ГЛАС: Многи су се надали да би Црна Гора могла бити бар уздржана приликом гласања у Генералној скупштини УН.

ВУКСАНОВИЋ: То није било реално. Није могла бити уздржана оваква Црна Гора, каква је данас, јер се спољна политика води у складу са инструкцијама са стране. Нажалост, то је тако. И због тога Срби највише испаштају, јер се ради о једној опасно деструктивној политици која уништава све српско и бори се против њега свим средствима и начинима. Од некадашње Црне Горе, коју је одликовало чојство и јунаштво, није остало ништа због оваквих политичара. 

ГЛАС: Како гледате на то што приликом гласања у ГС УН то није урадио стални представник Црне Горе у овом тијелу, већ његов савјетник?

ВУКСАНОВИЋ: То је још једна трагична ситуација, да за ту резолуцију, а у име Црне Горе, гласа савјетник који је, иначе, по националности Бошњак. Значи, њему је дата та “част” да подржи доношење  једне антисрпске и лажне резолуције. То је још једна увреда за српски народ у Црној Гори, који је већински. То ће, уосталом, показати и попис становништва, а који се за сада крије као змија ноге од стране власти. Прошло је већ шест мјесеци од њега, а још нема никаквих резултата, као да је вршен у Индији или Кини, а не малој Црној Гори која има око 600.000 становника. Ти који крију те резултате, заборављају да без регионалног јединства нема напретка. Уколико се то не промијени и настави се са оваквом политиком, бојим се да будућност српског народа у Црној Гори није нимало свијетла.

Незадовољство

ГЛАС: Да ли овај потез црногорских власти може распламсати политичке односе и тензије унутар владајуће коалиције, али и у региону? 

ВУКСАНОВИЋ: Видјећемо који ће наредни потези бити српских партија које партиципирају у власти. Оно што је у овом тренутку једино могуће рећи је да је српски народ у Црној Гори изузетно незадовољан и несрећан због понашања власти. Надам се да људи из Републике Српске схватају нашу позицију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана